Raspisan tender za izradu projekta izgradnje "savremene Najlon pijace"

Raspisan tender za izradu projekta izgradnje "savremene Najlon pijace"

Na mestu sadašnjeg Najlona, na prostoru između Temerinske i Primorske ulice, planirana je nova, savremena pijaca.

Javno komunalno preduzeće "Tržnica" nedavno je raspisalo tender za pribavljanje projektno-tehničke dokumentacije, što podrazumeva izradu idejnog rešenja, projekta za građevinsku dozvolu, izvođačkog projekta, ali i ishododovanje građevinske dozvole.

Rok za podnošenje ponuda je 7. jun, a ugovor će biti zaključen na godinu dana.

Projektovanje novog dela Najlon pijace najavio je ranije za "Dnevnik" i direktor JKP "Tržnica" Uroš Lončar, a programom investicija tog preduzeća za projektno-tehničku dokumentaciju je namenjeno 12,3 miliona dinara, s tim da će novac biti obezbeđen iz gradske kase.

Na parceli površine 30.518 kvadratnih metara, gde se trenutno nalaze tezge s nadstrešnicama, planirana je gradnja moderne pijace, s neophodnom infrastrukturom i sanitarnim prostorima, ukupne bruto površine oko 6.000 kvadrata, od čega je površina objekta oko 2.000 kvadratih metara, odnosno oko 4.000 "zelena pijaca" s otvorenom nadstrešnicom. Nova zgrada će imati prizemlje i najviše jedan sprat (P+1), na površini oko 1.000 kvadrata.

Prostor na kom je planirana nova pijaca, okružen je zonama višeporodičnog stanovanja, pa bi novoprojektovane sadržaje trebalo uklopiti u okruženje, ne samo infrastrukturno već i arhitektonskim izgledom. Broj ulaza bi trebalo prilagoditi prostornoj i funkcionalnoj organizaciji, te obezbediti najmanje dva pešačka ulaza u objekat. Imajući to u vidu, potrebno je osmisliti odgovarajuće ulazne kapije i princip brendiranja i informisanja na parceli, prenosi "Dnevnik".

Otvoreni prostor ne mora biti ograđen, te može biti definisan elementima urbanog mobilijara ili funkcionalno, kao i vizuelno prepoznatljiv – objašnjeno je u projektnom zadatku.

Nova pijaca će imati pet celina, za prodajni prostor (pijačne tezge i prodajna mesta), poslovne prostore, sanitarne, tehničke i upravne prostorije.

Prodajni prostor u objektu namenjen je za izlaganje i distribuciju nekvarljive robe, voća i povrća, zanatskih, tehničkih i proizvoda domaće radinosti, kao i cveća i garderobe. Ta funkcionalna celina, u zavisnosti od srodnosti izloženih proizvoda, može biti podeljena po zonama. Tip tezgi i njihova prostorna organizacija trebalo bi da obezbedi što veći broj prodajnih jedinica.

Prilikom projektovanja trebalo bi obratiti pažnju na komfor kupaca i prodavaca, te zdravo i tehnološki ispravno izlaganje proizvoda, pregledno numerisanje pijačnih mesta, isticanje broja tezgi i naziva izlagača, zbog čega je neophodno osmisliti najracionalniju modularnu pijačnu tezgu koja se umnožava i zadovoljava uslove funkcionalnosti i vizuelnu dopadljivost. Prostori između tezgi treba da budu takvi da obezbede frekventnu i kontinulanu komunikaciju korisnika i nesmetano obavljanje delatnosti, kao i lako korišćenje svih dostupnih sadržaja – navedeno je u projektnom zadatku JKP "Tržnica".

Još detalja iz konkursa pročitajte OVDE.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan