Raste broj građana Srbije koji se snažno protive vakcinama

Raste broj građana Srbije koji se snažno protive vakcinama

Nepoverenje javnosti prema vakcinama predstavlja jedan od najvećih izazova za globalno zdravlje, a u pojedinim zemljama, među kojima je Srbija, zabeležen je porast protivnika vakcinacije, pokazala je studija.

Studija je sprovedena na osnovu analize 290 urađenih anketa na tu temu u 149 država širom sveta. Odgovore na pitanja dalo je više od 284.000 ljudi, a upoređene su prikupljene informacije i obuhvatnost vakcinacije, kao i prethodno objavljena istraživanja. Na globalnom nivou nekoliko država suočava se sa sve većim skepticizmom kada je u pitanju vakcinacija, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Lancet o promeni stava globalne populacije prema vakcinama od 2015. do 2019. godine, prenosi Dnevnik.

Istraživanje je pokazalo da je u Avganistanu, Azerbejdžanu, Indoneziji, Nigeriji, Pakistanu i Srbiji zabeležen porast udela ispitanika koji se snažno protive vakcini. Pored tih šest država, i u Bosni i Hercegovini, Gruziji, Japanu i Maleziji raste zabrinutost za bezbednost vakcina. Kad je reč o Evropskoj uniji, u Poljskoj je zabeležen pad poverenja u vakcinaciju sa 64 na 53 odsto dok je u Italiji sa 24,8 odsto u 2015. godine, poverenje skočilo na 46 odsto u 2019. godini. Takođe, u Francuskoj, Finskoj i Velikoj Britaniji poverenje je znatno poraslo poslednjih godina.

Studija je pokazala da su lažne vesti u medijima i na društvenim mrežama među uzrocima porasta nepoverenja prema vakcinaciji.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan