Rastu cene ranog voća zbog jutarnjih mrazeva i rata u Ukrajini

Rastu cene ranog voća zbog jutarnjih mrazeva i rata u Ukrajini

Produžena zima i jutarnji mrazevi koji će smanjiti rod ranog voća u Srbiji, kao i kriza izazvana ratom u Ukrajini doprineće rastu cena voća ove godine.

To je poručio sekretar Udruženja za biljnu proizvodnju i prehrambenu industriju PKS Aleksandar Bogunović i dodao da su najugroženije osetljivije biljke poput kajsije, breskve i rane sorte šljiva. Ujedno, vremenski uslovi pogoduju razvoju bolesti i pojavi štetočina, što će usloviti nešto intenzivnije tretiranje voća i povrća, a time povećati proizvođačku cenu, prenosi Euronews.rs.

Ne bi trebalo da bude nestašice nijedne sorte voća karakteristične za naše podneblje jer Srbija posluje sa tržišnim viškovima, ali je pitanje koliko će voća biti za izvoz. Izvesno je da će do skoka cena voća i povrća doći jer će zbog kasne zime rod pojedinih voćnih sorti biti smanjen, a istovremeno rastu cene imputa, što će uticati i na krajnje cene proizvoda. Vremenski uslovi uticaće povoljno na pšenicu dok je za kukuruz rano reći. Za sada nema razloga za brigu. Ove godine pšenica je zasejana na oko 30.000 hektara više nego prethodne godine i očekuje se da će biti proizvedeno oko tri miliona tona, što je više nego dovoljno, s obzirom das u godišnje potrebe Srbije za pšenicom oko 1,6 miliona tona ‒ rekao je Bogunović.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pozdravimo se

  pre 108 dana i 12 sati

  Ovo je poslednja godina za voće, povrće bez staklenih bašta i godišnje odmore u Grčkoj, Bugarskoj i Turskoj.

  Oceni komentar:
  0
  2