RATEL: Više korisnika mobilnih nego građana, dnevno pričamo sedam minuta

RATEL: Više korisnika mobilnih nego građana, dnevno pričamo sedam minuta

Građani Srbije su u trećem tromesečju prošle godine mobilnim telefonom razgovarali oko 5,2 milijarde minuta, dnevno u proseku po 6,9 minuta, pokazuje izveštaj o tržištu elektronskih komunikacija Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).

Mnogo manje se komuniciralo putem fiksnih telefona, jer podaci pokazuju da smo u fiksnoj mreži razgovarali 680 miliona minuta ili 3,1 minut dnevno. Fiksnu telefoniju koristi 2,4 miliona građana dok je broj korisnika mobilnih telefona premašio i broj stanovnika Srbije i iznosio 8,27 miliona, prenosi "Blic".

Izveštaj RATEL-a pokazuje da se struktura pretplatnika fiksne telefonije nije promenila u odnosu na prethodne kvartale, tako da su i u trećem lanjskom tromesečju, skoro četiri petine, preciznije 88 odsto pretplatnika, činili privatni korisnici. Poraslo je prenošenje brojeva u odnosu na prethodne kvartale pa je preneto više od 10.000 brojeva. Najviše pretplatnika imao je "Telekom", 76,5 odsto od ukupnog broja, dok je SBB imao 19,8 procenata.

Kada je reč o mobilnoj telefoniji, broj korisnika je u trećem lanjskom kvartalu porastao za dva odsto u odnosu na prethodni. Ostvareni govorni saobraćaj u mobilnoj mreži je opao u odnosu na drugo tromesečje, ali je porastao broj poslatih SMS poruka koji je iznosio 1,34 milijarde. Najviše korisnika mobilne telefonije imao je "Telekom", 43,7 odsto, drugi je "Telenor" 31, 4 odsto, a VIP 24,3 procenta. U mobilnoj mreži je preneto 28,6 hiljada brojeva, što je više nego u drugom kvartalu, navode u "Blicu".

Povećana je i količina prenetih podataka preko mobilne mreže. U trećem kvartalu preneto je 119,8 miliona GB, što znači da je svaki korisnik mobilnog širokopojasnog pristupa dnevno u proseku trošio oko 206 MB odnosno oko 6,25 GB mesečno. Veći je bio i broj pretplatnika fiksnog širokopojasnog pristupa internetu i iznosio je oko 1,69 miliona dok je aktivnih korisnika mobilnog širokopojasnog pristupa bilo 6,54 miliona.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan