REČ STRUČNJAKA: Kako prepoznati policistične jajnike

REČ STRUČNJAKA: Kako prepoznati policistične jajnike

Više od dvadeset miliona žena širom sveta ima sindrom policističnih jajnika (PCOS). To je najčešći hormonski poremećaj u reproduktivnom periodu žene i vodeći je uzrok izostanka ovulacije, a samim tim i steriliteta. Iako je reč o ozbiljnom problemu, žene ga uglavnom dosta olako shvataju, sve dok ne dođu u neugodnu situaciju da ne mogu da ostanu u drugom stanju.

Neredovni ciklusi, jedan od simptoma 

Simptomi te bolesti variraju od žene do žene i upravo iz tog razloga je važno da se simptomi te bolesti prepoznaju na vreme i da se obrati lekaru. Ovo su neki od najčešćih o kojima smo razgovarali sa dr Božanom Stepanov, specijalistom ginekologije i akušerstva i načelnicom Specijalističke konsultativne službe SGB "Genesis" NovI Sad.

 


- Radi se zapravo o jednom kompleksnom endokrinom poremećaju, koji može da ima vrlo šaroliku sliku simptoma i kliničkih znakova. 15-20% žena koje imaju problem sa sterilitetom ima sindrom policističnih jajnika, a u ukupnoj populaciji žena oko 5 %.

Osim promena na jajnicima koje se uočavaju prilikom ultrazvučnog pregleda, policistični jajnici su oboljenje koje neretko prati izostanak menstruacije, po nekoliko meseci ili potpuni izostanak (amenoreja), kao i povišen nivo muških polnih hormona.

Uz to pacijentkinje primećuju i pojačanu maljavost, udruženu sa pojavom akni, masnom kosom, kožom, nekada i pojavom ćelavosti, objašnjava doktorka Stepanov.

 

Rizici – od šećerne bolesti do raka jajnika

Prema rečima stručnjaka, obolele žene moraju redovno da idu na ginekološke kontrole i druge lekarske preglede, jer je PCOS povezan sa nizom rizika, kao što su spontani pobačaji (2-3 puta češći), kasnija menopauza, poremećaj količine masnoća u krvi, bolesti srca i krvih sudova, povišen krvi pritisak, rizik od oboljevanja od raka endometrijuma i jajnika. Čak 70 odsto pacijentkinja je gojazno.

 


- Poznato je da je jedan od osnovnih hormonskih i metaboličkih poremećaja kod žena koje imaju policistične jajnike insulinska rezistencija. Ponajpre gojazne, ali i mršave žene, pokazuju neosetljivost na delovanje insulina, pa često dolazi do poremećaja šećera u krvi.

Rizik za nastanak dijabetesa  je povišen za čak 16 odsto. Sklonosti ka depresiji i anksioznosti takođe se mogu povezati sa ovim sindromom, navodi doktorka.

Uspostavljanje dijagnoze

Za postavljanje dijagnoze policističnih jajnika danas se "zlatnim standardom" smatra ultrazvučni pregled.

- Prilikom ultrazvučnog pregleda možemo da postavimo sumnju, uz pomenute tegobe koje je prate  pacijentkinju. To je specifična slika jajnika koji je uvećan i sastoji se od brojnih sistnih folikula raspoređenih po periferiji.Da bi se uspostavila konačna dijagnoza PCOS, pored ultrazvučne dijagnostike koristi se niz drugih istraživanja kao što su merenje protoka krvi kroz jajnike (Color Doppler), određivanje nivoa hormona, kontrola stanja štitne žlezde, test opterećenja šećerom, određivanje nivoa insulina, količina i raspored masnog tkiva i druge pretrage u zavisnosti od simptoma koji dominiraju, kaže doktorka.

Da li policistični jajnici ometaju začeće?

Pojedine žene koje imaju policistične jajnike mogu da imaju smanjenu mogućnost začeća, dok drugima to ne predstavlja nikakav problem.  

- Ukoliko zbog ovog oboljenja imaju problem sa plodnošću, uspešno mogu da dođu do trudnoće uz našu pomoć, uz promenu stila života, terapiju lekovima i kao krajna opcija,  uz vantelesnu oplodnju.Kod vantelesne oplodnje u tom slučaju jajnici se stimulišu niskodoznim protokolima, jer su to jajnici koji imaju visok antimirelijan hormon, pa kako ne bi došlo do hiperstimulacije, moramo da idemo oprezno, sa nižim dozama hormona u stimulaciji.


Genetska predispozicija

Dr Stepanov navodi da se sindrom policističnih jajnika češće javlja u pojedinim porodicama, u određenim etničkim grupama, zavisno od geografske širine, navika u  ishrani.


- U osnovi je genetski poremećaj CDF-9 lokalnog faktora rasta u jajniku što dovodi do postreceptorskog defekta korišćenja glukoze na nivou ćelije. Policistični jajnici nisu uzrok drugih genetskih poremećaja, objašnjava doktorka.

 

Lečenje – kod svake žene drugačije

Prema rečima naše sagovornice, pristup lečenju policističnih jajnika razlikuje se od žene do žene.

- Najčešći problem s policističnim jajnicima je višak kilograma kod žena, zato se takvim pacijentkinjama preporučuje smanjenje telesne težine što ima višestruko pozitivan rezultat. Dokazano je da smanjenje telesne težine za samo 5 do 10 procenata može dovesti do normalizacije ciklusa i ponovnog uspostavljanja ovulacije.Policistični jajnici se mogu lečiti i određenim lekovima,  koje će vam u zavisnosti od kliničke slike preporučiti vaš ginekolog. U nekim situacijama se radi i tzv. ovarijalni driling. Važni su i drugi faktori načina života kao što je  fizička aktivnost, prestanak pušenja i uzimanja alkohola i usvajanje zdravog načina života, zaključuje dr Božana Stepanov iz Specijalne ginekološke bolnice "Genesis" u Novom Sadu.

Sve dodatne informacije o sindromu policističnih jajnika, kao i o slobodnim terminima za preglede možete dobiti na brojeve telefona bolnice "Genesis" 021 549 444 ili 021 549 777, putem mejla  ili lično u ulici Uroša Predića 4 u Novom Sadu.


PR tekst

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan