RECI NE GENERALNOM URBANISTIČKOM PLANU: Predaja primedbi Gradskoj upravi za urbanizam

RECI NE GENERALNOM URBANISTIČKOM PLANU: Predaja primedbi Gradskoj upravi za urbanizam

"Ekološki front" poziva sugrađane da im se pridruže u petak, 4. februara, u samoj završnici prikupljanja potpisa na primedbe na Nacrt Generalnog urbanističkog plana Novi Sad 2030 i njihovoj predaji nadležnima.

U centru Novog Sada, kod Pandore, smo od 9 do 11 časova, te je ovo poslednja prilika da potpišete neku od mnogih različitih primedbi, koje su se prethodne nedelje mogle naći na štandovima širom grada. U podne smo u Školskoj 3, gde ćemo na pisarnici Gradske uprave za urbanizam i građevinske poslove predati sve primedbe građana. Tom prilikom ćemo objaviti broj potpisanih primedbi i ponoviti naš zahtev: da se Generalni urbanistički plan Novi Sad 2030 povuče ovakav kakav jeste, te da se sve primedbe shvate kao participacija i doprinos Novosađana i kao takve implementiraju u novi Nacrt – kaže se u saopštenju organizatora.

U ovom zahtevu jedinstveni su aktivisti građanskih inicijativa, struka i građani koji su pratili proces otkako je Nacrt izašao u javnost. Primedbe koje prilažu, kako kažu, odnose se na sve nedoslednosti i mane plana, a samo neke od njih su:

  • nema viziju razvoja grada;
  • gura grad u velika zaduženja, budžetski novac se ulaže u nešto za čim mi nemamo potrebu kao zajednica umesto da se usmeri ka unapredenju infrastrukture;
  • neusklađen je sa pravilnicima i planovima višeg reda; struka sugeriše da je trebalo prvo uraditi Prostorni plan Novog Sada, pa zatim GUP;
  • ostavlja mogućnost za korupciju, jer zavisi samo od odnosa Grad – investitori, često na štetu građana koji nisu pitani.


Zahvaljujemo se svim Novosađankama i Novosađanima koji su na bilo koji način učestvovali u našim akcijama prethodnih nedelja. Potpis na primedbu svakog od vas odraz je poverenja koje ste nam ukazali. Kroz razgovore sa sugrađanima, zaključujemo da su nezadovoljni i vrlo zabrinuti na to kakav će im život u Novom Sadu u narednim godinama biti. Preuzeli smo odgovornost da vaše utiske prenesemo nadležnima. Posebno hvala svim volonterima koji su tokom ovih hladnih dana na ulici prikupljali potpise na primedbe – dodaje se u dopisu ove novosadske organizacije.

Organizatori podsećaju građane koji su predali primedbe, da se prijave za javnu sednicu, koja bi trebalo da se održi 21. februara, tako što će poslati mail na i tražiti potvrdu svoje prijave ili telefonom, na broj 021/423-015. 

Oceni vest:
6
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan