Recikleri: "Čuvari kontejnera" atak na zdrav razum

Recikleri: "Čuvari kontejnera" atak na zdrav razum

Više od 30 organizacija i udruženja osudilo je angažovanje privatnih kompanija koje će u Novom Sadu "čuvati" kontejnere.

Kako "Blic" prenosi, osuda stiže pošto organizacije veruju da će biti ugroženo dostojanstvo i pravo na rad neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina, koji prema Asocijaciji reciklera amalažnog otpada, donose na reciklažu preko 80 odsto plasitčnih boca koje se recikliraju.

- Ova mera usmerena je na sprečavanje neformalnih sakupljača sekundarnih sirovina da sakupljaju reciklabilni otpad iz komunalnih kontejnera na teritoriji Novog Sada, čime ekonomski najranjiviji članovi i članice našeg društva obezbeđuju osnovnu egzistenciju za sebe i svoje porodice – saopšteno je iz Asocijacije reciklera.

Kako dodaju u svom apelu za odbranu sakupljača sekundarnih sirovina, čin angažovanja "čuvara kontejnera" je atak na zdrav razum građana.

- Bez obzira na činjenicu da je Zakonom o upravljanju otpadom i Zakonom o komunalnim delatnostima definisano da vlasništvo nad komunalnim otpadom odloženim u namenske kontejnere pripada javno komunalnom preduzeću, ovaj čin je atak na zdrav razum građana Novog Sada i Srbije i sa stanovišta humanosti predstavlja beskrupulozno kršenje ljudskih prava, a sa stanovišta ekonomije nerazumnu odluku da građani i građanke javnim novcem plaćaju privatnoj kompaniji uslugu sumnjive svrhe – dodaju iz asocijacije.

Recikleri upozoravaju da čak 70 odsto sakupljača sekundarnih sirovina pripada romskoj nacionalnoj manjine, čiji pripadnici zbog loših uslova života i etničkih predrasuda ne mogu da nađu zaposlenje, a ovim im se, ugrožava ustavno pravo na rad.

- Sakupljači sakupljajući otpad za reciklažu deluju za dobrobit svoje zajednice, prehranjuju svoje porodice, troše zarađen novac u komšijskim radnjama, plaćaju struju, vodu, školovanje svoje dece, učestvuju u ekonomskom oporavku svoje zemlje. U ovom trenutku sakupljači predstavljaju zamajac cirkularne ekonomije u Srbiji obezbeđujući stvaranje nove vrednosti iz otpada i umanjujući neospornu štetu koju čini njegovo odlaganje u životnu sredinu – kazali su u protestnom pismu.

Ostatak vesti možete pročitati ovde.

Oceni vest:
3
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan