Rekonstruiše se Železnička stanica u Novom Sadu posle šest decenija

Rekonstruiše se Železnička stanica u Novom Sadu posle šest decenija

U okviru izgradnje brze pruge Beograd - Novi Sad, Železnička stanica u Novom Sadu će biti u potpunosti rekonstruisana.

Radovi na obnovi pruge i stanice počeli su pre mesec dana. Ruši se prvi peron, nadstrešnice su uklonjene, a u toku je i demontaža trećeg staničnog koloseka, piše RTV.rs.

Mi smo sada u prvoj fazi kada ćemo izgraditi prvi i drugi kolosek na ovom peronu i na njega ćemo primati vozove iz pravca Beograda. Druga faza podrazumeva završetak ostalih koloseka u stanici – rekao je Veselin Simović, šef Sekcije za saobraćajne poslove Novi Sad i dodao da trenutno funkcioniše pravac prema Somboru koji nesmetano saobraća.

Kraj prve faze radova predviđa se u prvom kvartalu sledeće godine i poklapa se sa završetkom izgradnje brze pruge Beograd - Novi Sad.

Osim toga, radiće se zamena fasade kompletne Železničke stanice i očekujemo da će to biti mnogo lepše nego što je bilo – kazao je Simović.

U stanici Novi Sad biće postavljeni novi podovi, zidovi i krovovi, a planirana je i energetska sanacija objekta. Kompletna rekonstrukcija podrazumeva takođe i zamenu fasade i stolarije, ali novi modernizovan pothodnik, koji će, pored novog stepeništa, imati i lift, kako bi stanica bila pristupačnija i osobama sa invaliditetom.

Železnička stanica Novi Sad je izgrađena 1964. godine i od tada nije obnavljana.

Oceni vest:
22
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nenad

  pre 941 dan i 1 sat

  Meni i dalje nije jasno kakva je to brza pruga? Brza u odnosu na danasnju?

  Oceni komentar:
  18
  14
 • Podbarac

  pre 941 dan i 1 sat

  A radovi u roku .. kao "socijalno", a po kvalitetu kao bazen na Spensu i Pozorisni trg, al zato po ceni pocetnoj i dopunskoj... pa taman da pokrije "rupu" !

  Oceni komentar:
  9
  20
 • Iznogud

  pre 940 dana i 15 sati

  Bilo ne krajnje vreme. Nekada je naša stanica bila za ponos...

  Oceni komentar:
  0
  21
 • Nikola

  pre 940 dana i 4 sata

  @Nenad: Verovatno misle na HSR (High Speed Rail). Cija minimalna brzina treba da iznosi 200 km/h, sto ovaj voz treba da dostigne, doduse ne ta celoj liniji.

  Oceni komentar:
  2
  3
 • Djole

  pre 901 dan i 19 sati

  Pozdrav svima, video sam manje-više projekat obnove železničke stanice u Novom Sadu, gradu u kome živim. U celom projektu postoji detalj koji nisam video, a to je mogućnost prevođenja u odnosu na stranu Partizanske ulice i Klise. To bi se moglo rešiti ugradnjom, od partizanskog dela između benzinske stanice LUKOIL i železničkog mosta, koridora koji vodi do povišenog mosta koji povezuje ovaj deo sa železničkom stanicom. Pošto je za one koji žive u ovom delu grada transfer prilično udaljen i neudoban. Budite ovo posebno u vreme povratka sa svog putovanja kući.

  Moj predlog je, ako se investicija nastavi, da se napravi uzvišeni most, lepo dizajniran i atraktivan, ali pre svega veoma jednostavan i praktičan, sa liftom za osobe sa invaliditetom i za one koji putuju sa svojim biciklima. Razmislite o tome da olakšate život građanima ovog grada, koji je najlepši u zemlji.


  Molimo pošaljite ovu informaciju ljudima koji su zaduženi za projekat. Ako se nešto uradi, uradi to dobro i praktično.

  Oceni komentar:
  0
  2