Rekordni brojevi novozaraženih korona virusom u svetu, skoro milion preminulih

Rekordni brojevi novozaraženih korona virusom u svetu, skoro milion preminulih

Iako se drugi talas pandemije korona virusa očekivao tek na jesen, većina zemalja sveta suočila se proteklih dana sa velikim rastom broja novozaraženih, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije samo u nedelji od 14. do 20. septembra taj broj je porastao za dva miliona, dok je preminulo 37.700 ljudi.

Najozbiljnija situacija je i dalje u Severnoj i Južnoj Americi, gde je broj slučajeva u tom periodu porastao za 38 odsto u odnosu na prethodnu nedelju, a u Sjedinjenim Američkim Državama koje su i dalje najugroženija država sveta, ukupan broj preminulih premašio je 200.000.

Evropske zemlje suočavaju se sa rekordnim dnevnim porastima, a najgore je u žarištima iz prvog talasa, kao što su Velika Britanija, Francuska i Španija.

Francuska je zabeležila najveći rast u Evropi sa skoro 67.000 novoobolelih tokom jedne sedmice, dok je na drugom mestu Španija sa više od 50.000. Francuska je, prema posednjem preseku, šesti dan zaredom potvrdila više od 10.000 novih slučajeva dnevno, a u subotu je zabeležen rekordan dnevni porast od skoro 13.500. Španija, koja ima najveći broj registrovanih slučajeva Kovida-19 u zapadnoj Evropi, takođe prijavljuje više od 10.000 slucajeva dnevno, pa je samo od petka do ponedeljka registrovano 31.428 novih slučajeva zaraze korona virusom.

U Velikoj Britaniji gde su zabeleženi i dnevni bilansi veći od 4.000, stručnjaci su upozorili na opasnost eksponencijalno rastuće stope smrtnosti u roku od nekoliko nedelja, predviđajući da će do novembra biti 50.000 novoobolelih i 200 preminulih dnevno.

Srednjoevropske zemlje koje su dobro odgovorile na početku pandemije korona virusa u ovom periodu beleže rekordne dnevne bilanse, pa je u Slovačkoj proteklog dana registrovan najveći broj novih slučajeva korona virusa – 338.

Najveći dnevni porast broja novoobolelih zabeležen je danas i u Izraelu, iako je u toj zemlji u petak uveden karantin zbog velikog obima širenja virusa u prethodnom periodu.

Naš region takođe je suočen sa velikim brojem novozaraženih, od čega odskače Srbija koja u proteklom periodu beleži jedan do dva odsto pozitivnih u odnosu na broj testiranih uzoraka.

Ostale zemlje regiona mahom prijavljuju trocifrene dnevne bilanse, a u Crnoj Gori juče je bio najgori dan od početka pandemije, pošto je od 749 analiziranih uzoraka registrovano je 296 novozaraženih, što je oko 40 odsto, a preminulo je osam osoba.

Bosna i Hercegovina danas je zabeležila jedan od najvećih dnevnih bilansa od kada je počela da prijavljuje slučajeve korona virusa – 344 novozaražene osobe.

Prema podacima sajta Worldometers, broj obolelih u svetu je ukupno skoro 32 miliona, a broj preminulih približio se pragu od milion podleglih posledicama korona virusa.

Oceni vest:
2
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan