Resorna ministarka očekuje poskupljenje struje i tešku zimu za građane

Resorna ministarka očekuje poskupljenje struje i tešku zimu za građane

Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović rekla je da očekuje da poskupi struja za građane i da je pripremljena Uredbu o energetski ugroženom kupcu koja će pomoći onima koji ne mogu da plate struju, gas ili toplotnu energiju.

Znam da to nimalo nije popularno, ali očekujem da dođe do povećanja cene struje za građane, ali je Ministarstvo rudarstva i energetike pripremilo i Uredbu o energetski ugroženom kupcu koja će pomoći onima koji ne mogu da plate struju, gas, ili toplotnu energiju – rekla je Mihajlović u intervjuu agenciji Beta.

Nova cena struje mora da bude usklađena sa svim parametrima i održiva i za Elektroprivredu Srbije (EPS) i za državu i za građane, jer ta kompanija "mora iz krize da izađe na nogama, a ne na kolenima".

Zato, prema njenim rečima, treba da se napravi jasan i transparentan plan u šta će EPS uložiti novac od poskupljenja struje.

Mi smo jedna od retkih zemalja u kojoj, nakon početka rata u Ukrajini, električna energija nije poskupela. Imamo cenu struje, među najnižima u Evropi, a poskupeli su i nafta, gas, oprema za proizvodnju električne energije, delovi, sve je poskupelo. Naša nevolja je i što imamo ranjeni EPS koga moramo da očuvamo kako bismo imali energetsku stabilnost – rekla je Mihajlović, koja je i potpredsednica Vlade Srbije.

S izgradnjom novih kapaciteta za proizvodnju električne energije mora, kako je rekla, svi da uče kako da više štede struju i da se racionalno ponašaju.

Mihajlović je ocenila da Srbiju čeka zima koja neće biti nimalo laka i zbog toga "moramo već sada početi da se pripremamo".

Energija je skupa, ne možemo da se rasipamo i moraćemo više da štedimo. Ceo svet to radi i moraćemo i mi. Kod nas se građani greju na struju jer je to najjeftinije i najkomfornije. Tako nešto za najveći deo Evrope je nezamislivo jer je to preskupo – rekla je ona.


Na pitanje koliko je novca potrošeno za vanredni uvoz struje zbog kolapsa u EPS-u u decembru prošle godine do danas, Mihajlović je rekla da je od 12. decembra 2021. do 20. aprila 2022. zbog "katastrofalno lošeg upravljanja EPS-om" ta kompanija morala da uveze ukupno 2.231,6 GWh električne energije i da je to plaćeno 530,7 miliona evra.

Ovo, nažalost, nije jedini trošak. Mnogo smo više izgubili jer je EPS propustio šansu da ove zime bude izvoznik po rekordno visokim cenama na tržištu, a umesto toga, ponavljam, zbog katastrofalno lošeg upravljanja sada bivšeg menadžmenta, EPS je uvozio struju – rekla je Mihajlović.

Istakla je da je "prevedeno na još razumljiviji jezik, zbog EPS-a bačena jedna nova hidroelektrana".

Dodala je da Srbija do sada nije uvozila ugalj, ali zbog istih razloga zbog kojih je "bačena jedna hidroelektrana", vlada odborila uvoz četiri miliona tona uglјa do kraja 2023, koliko je procenjeno da EPS-u nedostaje, pa da će to biti dodatni gubitak.

Na pitanje ko je platio uvoz električne energije Mihajlović je rekla da EPS i uvoz električne energije i budući uvoz uglјa plaća iz sopstvenih sredstava.

Tada se videlo da je EPS davao lažne izveštaje da svega ima dovoljno za zimsku sezonu, tada su svi videli ono na šta smo upozoravali - kako se ustvari upravlja EPS-om. Nije to bio samo javašluk, neznanje, već i kriminal i ozbiljno ugrožavanje bezbednosti zemlje. Posledice takvog načina vođenja EPS-a svi ćemo da trpimo duže vreme – rekla je Mihajlović.

I zato je, kako je kazala, ministarstvo podnelo krivičnu prijavu Tužilaštvu za organizovani kriminal protiv tadašnjeg v.d. direktora EPS-a Milorada Grčića i protiv direktora površinskih kopova "Kolubare" Srđana Alimpijevića.

Mihajlović je navela da je "na kraju, imenovan novi v.d. direktor EPS-a Miroslav Tomašević i pred njim i njegovim timom je puno izazova jer problemi koji su zatekli ne mogu da se poprave za mesec, dva, već će im biti potrebno najmanje godinu dana".

Pročitajte ceo zekst na sajtu N1.

Oceni vest:
1
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan