Restauracija spomenika porodici Čenezi (FOTO)

Restauracija spomenika porodici Čenezi (FOTO)

Restauracija spomenika porodici Čenezi koji je uklonjen sa Bulevara Mihajla Pupina prilikom rušenja obližne zgrade Komunalne banke zbog zidanja 13-spratnog solitera firme Galens odvija se po predviđenoj dinamici potvrđeno je u Zavodu za zaštitu spomenika kulture.

Spomenik koji predstavlja jedino vidljivo obeležje nekadašnje Jermenske crkve srušene početkom šezdesetih godina, i spomenik je kulture od 1997. godine, restaurira se u radionici "Đorđević" u Beogradu.- Složeni konzervatorsko-restauratorski radovi se odvijaju prema predviđenoj dinamici uz nadzor konzervatora iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture. Do sada je detaljno očišćen odnosno opran kamen, očišćene zadnje vertikalne ploče od nalepljenog betona, očišćene pukotine i naprsline od neadekvatnih prethodnih sanacija, izvađeni stari ankeri i klamfe, pripremljeno nekoliko "probnih pogača" od smese veštačkog kamena kojom će se sanirati nedostajući delovi i pukotine. Započeta je rekonstrukcija jedne od nedostajuće tri glave od belog kamena, a dopremljen je i beli kamen-mermer iz Majdana (tzv. "venčac") u kockama koje po svemu odgovaraju postojećem kamenu od koga su izrađene glave - navodi portparolka Zavoda za zaštitu spomenika kulture Aleksandra Zeković.U Zavodu nisu mogli da preciziraju kada će biti završena rekonstrukcija, kao ni kada bi spomenik trebalo da se vrati na Bulevar Mihajla Pupina.

Ono što se izvesno je da će spomenik moći da bude na svom mestu ili približno istom tek kada se sagradi sporni soliter. Kada će soliter biti sagrađen za sada nije poznato jer radovi još nisu počeli, a nezvanične informacije su da investitor nema sve potrebne dozvole.

Komunalna banka srušena je, a spomenik porodici Čenezi uklonjen još pre tri meseca.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan