REVAKCINACIJA: Kada i na koji način ćete biti obavešteni o primanju druge doze vakcine

REVAKCINACIJA: Kada i na koji način ćete biti obavešteni o primanju druge doze vakcine

Masovna vakcinacija građana u Srbiji protiv korona virusa je započela 19. januara, a prethodno su od 24. decembra prethodne godine vakcinu primile prioritetne grupe.

U Srbiji su u ovom trenutku građanima na raspolaganju tri vakcine – ruska "Sputnjik V", kineska "Sinofarm" i vakcina američke kompanije "Fajzer" i nemačkog "Bajonteka", piše RTS.

Masovnija imunizacija "Fajzerovom" vakcinom počela je danas, a neki od građana koji su izrazili želju da dobiju baš tu vakcinu, izjavili su da je to zbog "slobode kretanja" i zato što im deca žive u inostranstvu, pa im je ona najsigurnija "propusnica" za zemlje Evrope. 

S obzirom na to da svaka od vakcina zahteva davanje dve doze u različitim razmacima, potrebna je i revakcinacija.

Za primanje druge doze cepiva nije potrebna nova prijava. Svi podaci su registrovani prilikom prijavljivanja za vakcinaciju putem portala eUprave ili telefonom.

Evidentirano je kada ste primili prvu dozu i odgovorne službe će vas obavestiti 48 sati pre vakcinacije putem SMS poruke ili mejla gde i kada treba da dođete na primanje druge doze vakcine. 

Oni građani koji su prilikom primanja prve doze vakcine dobili tačno obaveštenje kada treba da ponovo dođu, trebaju da se pojave u zakazanom terminu.

Ukoliko ste samo dobili potvrdu da ste primili prvu dozu vakcine dobićete obaveštenje SMS porukom ili mejlom najkasnije dva dana uoči same vakcinacije.  

Zbog revakcinacije stanovništa, koja će trajati uporedo sa vakcinacijom, očekuje se povećan broj ljudi, zbog čega se otvaraju novi punktovi pa, iako se u najvećem broju slučajeva druga doza daje na istom mestu na kom ste primili i prvu dozu, postoji mogućnost nove lokacije zbog otvaranja novih punktova, o čemu ćete takođe biti obavešteni u istoj poruci, javlja RTS.

Rok za primanje druge doze vakcine zavisi od proizvođača vakcine.

Druga doza kineskog cepiva se daje u razmaku od dve do četiri nedelje od primanja prve doze, ali se u Srbiji daje u razmaku od tri nedelje, dok se druga doza ruske vakcine daje između 21. i 28. dana od primanja prve doze. "Fajzerova" vakcina se daje u razmaku od tri nedelje, mada su proizvođači istakli da je period u kom je potrebno primiti drugu dozu od 19 do 42 dana.

Oceni vest:
5
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • zagorka ostojic

  pre 1168 dana i 18 sati

  Suprug i ja smo se prijavili 25.01 on je dobio vakcinu 1.o2. a ja jos uvek nisam pozvana. Koliko cu cekati, da li da intervenisem ?

  Oceni komentar:
  2
  1