Rezistograf brine o zdravlju novosadskog drveća

Rezistograf brine o zdravlju novosadskog drveća

Zdravlje drveća se u novosadskim parkovima proverava specijalnim aparatom, rezistografom. Zahvaljujući ovom savremenom uređaju moguće je precizno utvrditi zdravstveno stanje svakog drveta i planirati mere njegove zaštite.

U saradnji stručnjaka Instituta za nizijsko šumrastvo i životnu sredinu ovim specijalnim skenerom izvršeno je ispitivanje i kontrola drveća u Železničkom parku.

Na osnovu rezultata rezistografa, u cilju napređenja zdravlja drveća i bezbednosti dece i šetača jedna bela topola će biti orezana, a dve bele topole, od kojih se jedna nalazi u blizini dečijeg igrališta, biće uklonjene. Sva tri drveta stara su više decenija, a stručnjaci Instituta su utvrdili značajna oštećenja.

"Na osnovu snimaka rezistografa utvrđeno je da na jednom stablu postoje značajne promene promene koje upućuju na prisustvo truleži u značajnoj meri. Na sledećem stablu na korenovom vratu uočen je deo karpofore truležnice. Stablo se nalazi u neposrednoj blizini dečijeg igrališta. Prisustvo truleži u ovom obimu može značajno da utiče na stabilnost stabala te se preporučuje njihovo uklanjanje", navodi se u izveštaju Instituta.

Kako stoji u izveštaju, ispitivanje rezistografom pokazalo da postoje manje promene na još jednom stablu koje upućuju na prisustvo truleži. Preporučena je redukcija krošnje uz obavezu ponovnog ispitivanja u roku od jedne godine.

U Gradskom zelnilu ističu da rezistograf predstavlja značajnu tehnološku pomoć u brizi i unapređenju zelenila i zdravlja drveća u novosadskim parkovima i najavljuju da će nakon radova na orezivanju i uklanjanju dve topole biti posađeno 10 novih mladih stabla.

Oceni vest:
0
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan