REZULTATI ANKETE: Novosađane prisustvo policije u školama nije značajno umirilo

REZULTATI ANKETE: Novosađane prisustvo policije u školama nije značajno umirilo

Već je poznato da od početka septembra škole u Srbiji obezbeđuju i policijski službenici, pre, za vreme i posle obe smene. Cilj je podizanje bezbednosti učenika i zaposlenih, a šta roditelji misle o tome, saznajemo od naših čitalaca.

Pitali smo Novosađane šta misle o prisustvu policajaca u školama i da li su mirniji što se bezbednosti dece tiče i, očekivano, stiglo nam je izuzetno mnogo odgovora.


Velika većina ispitanika izjasnila se da bi najpre roditelji trebalo da vaspitaju decu i da policija ne može mnogo da pomogne ako su u pitanju bolesni umovi.

Ničemu ne služi ta "mera" sem stvaranju privida da se nešto radi po pitanju "bezbednosti". Bezbednost se ne postiže stražarom ispred škole koji bulji u telefon i pored njega može da prođe minobacač lično. Na bezbednosti se radi na drugi način – veruje jedan od učesnika ankete.

Da su neki od školskih policajaca nezainteresovani, okrenuti leđima ka ulazu u školu i zagledani u telefone, potvrdilo je još nekoliko naših sugrađana.

Osećaću se "sigurnije" kada roditelji nauče da vaspitaju svoje "anđele" koji su kao pod staklenim zvonom. Kada se u "upotrebu" vrate osećaj odgovornosti za sopstvene postupke, osećanje stida, srama i empatije među ljudima. Kada decu bude vaspitavala porodica, a ne ulica i kojekavi "mediji". Kada opet budem sretala decu (a bogami i odrasle ljude) koja/ji znaju da kažu: "Dobar dan", "Doviđenja", "Izvolite", "Izvinite" i roditelje koji ne misle da se ceo svet vrti samo oko njih i da su u svakoj konverzaciji baš oni najpametniji na svetu. Kada država počne da sprovodi svoje zakonske akte i prestane da bude podijum za monodramu jednog pajaca – izjasnila se Ivana M, sa kojom se složilo baš puno njih.

Da policija ne predstavlja rešenje, smatraju i mnogi drugi.

Došlo je do raspada sistema na svim nivoima, nažalost i u samom temelju društva, a to je porodica. Školstvo nam je dno dna. Ne treba nam milicija u školama, nego pedagozi. Smanjite fond časova, smanjite debilni program osnovnog obrazovanja, ne trebaju suvoparni predavači, koji misle da je njihov predmet najvažniji, ne treba partijska škola... Kada bude normalno društvo onda ćemo moći od ovih malih ljudi očekivati da izrastu u normalne pojedince. Od koga čuva korumpirana milicija, u korumpiranim školama decu – mišljenje je Erike N.


Igor I.
smatra da je u pitanju čisto gubljenje resursa policije, jer, kako kaže, "taj ko krene na zlo, zlo će i uraditi, a šanse da ga neko spreči su minimalne".

Radio sam to na početku tog programa, nije bilo nešto puno uspeha ali sam iz dvorišta škole isterao narkomane, egzibicioniste i prosjake. Ako nešto neko nameri, ni 10 policajaca neće pomoći. Problem je u osnovnom vaspitanju, a toga manjka. A drugo je da manjka aktivnost nastavnog osoblja. Svaka škola ima dežurnog iz smene koji prati događaje na odmorima po hodnicima, WC -ima i dvorištu i njihova je obaveza da čuvaju decu i reaguju, odmah ili izveštavanjem nekog drugog. Učiteljski, nastavnički, profesorski odmor mora biti aktivan, a ne sedenje u zbornici – napisao je Dušan S, očigledno i sam policajac.

Ipak, ima i onih koji tvrde da se osećaju sigurnije otkako su u školama prisutni policajci, kao i oni koji su određene policajce pohvalili jer su uljudni i ažurni u svojoj misiji.

Ja jesam sigurniji. Bolje u školama da čuvaju decu nego na ulicama da uzimaju mito – naglašava Bojan K.

"To je degradacija", "Glupost, privlačenje pažnje i podizanje tenzije", "Bolje policajci nego penzioneri zvani privatno obezbeđenje", "Neka budu i noću na ulicama kao nekad pozornici", samo su neki od komentara.

Ko će svima ugoditi... Zašto nema policajca u školama, e sad ima policajaca ali...mladi , oni drugi pred penzijom, žene, pa oni žgoljavi... Aman ljudi, vaspitajte decu pa vam ne treba policajac, samo jedan dežurni profesor – napisala je Gorica B.

Oceni vest:
10
7

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nemojte se čuditi - pitajte svoje savetnike

  pre 71 dan i 5 sati

  Novosađani čitaju naslove po novinama.
  Čitav veliki sistem najznačajnijih novina i portala je u stranom vlasništvu. Postade sprdnja.
  Takođe,svi znamo, čitav taj sistem se trudi da zastrašuje narod i ako nema drugu vest, iznese katastrofu od pre 10 godina kao aktuelnu i moguću.
  To se zove specijalni rat protiv naroda, čak i da im to nije namera. Vrsta terorizma.
  I sada, čudite se što narod nije umiren, a i sami političari vole kada im je narod zastrašen.
  Jer je tako lako onda, manipulisati njime.

  Oceni komentar:
  1
  9
 • Podbarac

  pre 71 dan i 4 sata

  Policajci kod skola*** cenzurisano *** su saobracajci, stoje na ulici kod ili naspram ulaza-kapije, kao sto su i ranijih godina radili u septembru, zbog brige o pravcicima.

  Oceni komentar:
  0
  0
 • deda

  pre 71 dan i 2 sata

  по тој логици полиција уоште није потребна је може неко да вас убије на улици, послу, стану, тачно је да сулудњак може зло починити били они тамо или не али је апсолутно тачно да ако су тамо могу неке животе спасити, још једнако битно могу из околине уклонити разну жгадију, педофилску, дилерску, удуване дебиле...

  Oceni komentar:
  1
  5
 • IZNOGUD

  pre 71 dan i 1 sat

  Ovde neko spominje dilere,pedofile ,uduvane i ostale. Sve su nam to posledice 90-ih. Decenijama to nikoga nije posebno zanimalo . Teško je sve iskoreniti ,treba dosta vremena,rada

  Oceni komentar:
  1
  3
 • Nije šala ni zla namera već poziv na uzbunu

  pre 70 dana i 21 sat

  Molim cenjenog Urednika, a i sve vas kolege, da pogledate na internetu ili TV Happy, poslednju emisiju Jovaninog "Posle Ručka", od 20.09.
  Emisija dokumentovano govori o veoma opasnim stvarima po decu, koje se organizovano pripremaju i pre ili kasnije će doći kod nas preko EU.
  Govori o stvarima zbog kojih naše gastarbajterske porodice prekidaju boravak i vraćaju se u Srbiju.
  Govori o zvaničnom, sistemskom, od UN podržanom, normalizovanju pedofilije.
  I pišem o tome, jer svi moramo znati za to.

  Oceni komentar:
  6
  4
 • Naprdnjacka Smrdija

  pre 69 dana i 5 sati

  Kaze jedan komentar nemojte gledati N1, a drugi kaze pogledajte Heppy, uopste nisu SNS botovi…

  Oceni komentar:
  0
  7