Rezultati PISA testa: Svaki treći učenik u Srbiji funkcionalno nepismen

Rezultati PISA testa: Svaki treći učenik u Srbiji funkcionalno nepismen

Ispod nivoa matematičke funkcionalne pismenosti je 40 odsto učenika, 38 odsto ne zadovoljava minimume u čitalačkoj pismenosti i 38 odsto u naučnoj pismenosti, pokazuju rezultati PISA testiranja koji su objavljeni danas.

Srbija zaostaje više od 40 poena za zemljama OECD-a (Organizacija za ekonomsku saradnju i razvoj), što znači da je našim đacima potrebno još godinu i po dana školovanja da bi tu razliku sustigli, piše "Politika". Svaki treći domaći đak je funkcionalno nepismen jer naučeno ne zna da primeni u praksi. Srbija je zauzela 45. mesto od 79 zemalja, koliko je učestvovalo u PISA testiranju. Na prethodnom testiranju 2015. godine Srbija nije učestvovala zbog nedostatka novca, a u 2012. godini zauzela je 43. mesto od 65 zemalja koliko je tada učestvovalo.

PISA testiranje služi za procenu kvaliteta znanja koje su učenici stekli tokom školovanja, odnosno mogu li naučeno da primene u praksi. U Srbiji je testirano više od 8.000 đaka i to su uglavnom učenici prvog razreda srednje škole, navodi "Politika". Osim osnovnih domena matematičke, čitalačke i naučne pismenosti, učenici su prvi put radili i test iz finansijske pismenosti i opšte kompetencije. Rezultati ovog poslednjeg biće naknadno predstavljeni.

Marija Videnović iz Instituta za psihologiju navodi da je prosečno postignuće učenika u zemljama OECD-a oko 500 bodova, a u Srbiji na skali matematičke pismenosti 448, na skali čitalačke pismenosti 439, na skali naučne pismenosti 440 bodova. Gledano regionalno, postignuće učenika u Srbiji bolje je od učenika u Crnoj Gori, Severnoj Makedoniji, BiH, ali je lošije od Mađarske, Hrvatske, Slovenije, prenosi "Politika".

Više o ovoj temi možete pročitati ovde.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Goran

  pre 1632 dana i 3 sata

  Pa, meni je ovo neverovatno. Svaki treci ucenik nepismen, to je katastrofa. A gledam decu po kladionici vise svaki dan, sto je velika sramota...Ko njih pusta, to je neverovatno, a nepismeni, ej... to stvarno nema nigde. Prema Casino Guru sajtu, od skoro podatak, zabrinjavajuci... Trebalo bi da se zapitamo svi sta se desava oko nas i kako nam se deca razvijaju i u sta se pretvaraju...

  Oceni komentar:
  0
  1