REZULTATI PRVOG KRUGA UPISA: Najatraktivniji FTN, Filozofski i Medicinski fakultet

REZULTATI PRVOG KRUGA UPISA: Najatraktivniji FTN, Filozofski i Medicinski fakultet

Nakon prvog kruga upisa na neki od 14 fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, zaključak je da interesovanja mladih opstaju na nivou iz prethodnih nekoliko godina.

Pored mogućnosti da, nakon završetka školovanja, svoju karijeru nastave u inostranstvu, najprivlačnije su studije čija diploma garantuje mesto u IT sektoru i sektoru korišćenja i prenosa električne energije, koji su u stalnoj ekspanziji. Tako sa brojem od 2.407 ukupno upisanih brucoša u prvom roku na neki od svojih brojnih studijskih programa, prvo mesto, kao već duži niz godina, zauzima Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu. Po 240 je upisanih na studijske programe Energetika, elektronika i telekomunikacije i Računarstvo i automatika. Inženjerski menadžment ima 180 upisanih, 170 brucoša je na Građevinarstvu a 120 na Arhitekturi. FTN je u najvećoj meri u prvom upisnom krugu popunio studijske programe koje nudi. Na njemu je ostalo još samo pet budžetskih i 200 samofinansirajućih mesta, saznaje "Dnevnik".

Sva mesta koja se finansiraju iz budžeta popunjena su i na Medicinskom – ukupno je upisan 641 brucoš, a preostalo je 85 mesta za one koji nameravaju i mogu sami da plaćaju svoje studiranje.

Inače, s ukupno 737 upisanih na prvu godina studija, drugi na listi je Filozofski fakultet. Tradicionalno, najveće interesovanje bilo je na  Psihologiji sa 80 upisanih što je i ukupan broj mesta, sledi Pedagogija sa 75 budućih studenata. Visoko je plasiran i studijski program Engleski jezik i književnost sa 70 upisanih, i tu neće biti drugog kruga upisa.

Na Prirodno-matematički fakultet ukupno je upisano 539 studenata. Na najpopularniji studijski program Turizam sa modulima – turizam, hotelijerstvo, gastronomija, lovni turizam upisalo se 160 brucoša (mesta više nema), a slede Informacione tehnologije sa 78 upisanih i program Diplomirani biolog sa 66 budućih studenata.


Želju da upiše Poljoprivredni fakultet, a uz pokazano znanje na prijemnom ispitu, ostvario je ukupno 421 student, piše novosadski "Dnevnik".

Prorektor za nastavu Univerziteta u Novom Sadu prof. dr Sanja Podunavac Kuzmanović izjavila je da je za upis u prvu godinu osnovnih i integrisanih studija na novosadskom Univerzitetu ostalo oko 2.400 slobodnih mesta, od čega je oko 800 slobodnih mesta za studente čije će školovanje biti finansirano iz državnog budžeta. 

– Jedini fakulteti na kojima nema slobodnih mesta za budžetske studente su Medicinski fakultet i Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, međutim, na tim fakultetima je ostalo slobodnih mesta za samofinansirajuće studente – kazala je ona i dodala da se, u odnosu na broj budžetskih mesta koje je odobrila Pokrajinska vlada, veliki broj studenata upisao se i na Fakultet tehničkih nauka, na Filozofski fakultet, na Akademiju umetnosti, na Ekonomski fakultet, kao i na Pravni fakultet.

– Najveći broj slobodnih mesta za studente čije će školovanje biti finansirano iz državnog budžeta je na Prirodno-matematičkom fakultetu (oko 300 slobodnih mesta), zatim na Poljoprivrednom fakultetu (oko 170 slobodnih budžetskih mesta), na Tehnološkom fakultetu, kao i na Tehničkom fakultetu "Mihajlo Pupin" u Zrenjaninu – kaže prof. Sanja Podunavac Kuzmanović, a prenosi "Dnevnik".

"POPRAVNI" U SEPTEMBRU

Na UNS podsećaju na to da je u septembru drugi upisni rok za upis brucoša u prvu godinu osnovnih i integrisanih studija. Prijava kandidata je 1. i 2. septembra, dok će na Akademiji umetnosti prijava kandidata trajati i 3. i 4 septembra a polaganje prijemnih ispita je za sve fakultete 3. i 4. septembra, dok će na Akademiji umetnosti polaganje prijemnih ispita trajati do 11. septembra.

Oceni vest:
2
4

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan