RFZO: Pomerena starosna granica za vantelesnu oplodnju

RFZO: Pomerena starosna granica za vantelesnu oplodnju

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) podigao je starosnu granicu za vantelesnu oplodnju na 45 godina života u odnosu na dosadašnjih 43, izjavila je direktorka Fonda Sanja Radojević Škodrić.

Po obimu prava mi smo sada prva zemlja u Evropi, a samo neka od njih su neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje za prvo dete i povećan broj za drugo dete. Dodatno, tu je i neograničen broj zamrzavanja embriona kako za prvo tako i za drugo dete – istakla je Radojević Škodrić.

Podsećamo, proširenje prava iz oblasti vantelesne oplodnje koja su najavljena prošle godine, stupila su na snagu 26. februara, a između ostalog, uključuju pravo svih parova sa jednim detetom na zdravstveno osiguranje na teret RFZO radi dobijanja drugog deteta, dok je za dobijanje prvog deteta, uveden neograničen broj krioembriotransfera. 

U Srbiji od sada moguć neograničen broj pokušaja vantelesne oplodnje


Na novo proširenje u vezi sa podizanjem starosne granice za žene, osigurana lica će imati pravo nakon što na snagu bude stupio pravilnik koji bliže određuje prava osiguranih lica na vantelesnu oplodnju.

Oceni vest:
2
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan