RFZO: Produžen rok za zamenu zdravstvenih knjižica

RFZO: Produžen rok za zamenu zdravstvenih knjižica

Republički fond za zdravstveno osiguranje više neće izdavati i overavati stare, papirne zdravstvene knjižice. Međutim, svi oni koji iz bilo kog razloga nisu predali zahtev na vreme, to mogu učiniti i dalje na šalterima filijala, u pošti ili putem portala E-uprava.

Od ukupno 6.846.998 stanovnika Srbije koji ostvaruju pravo na zdravstveno osiguranje, njih 5.577.163 podnelo je zahtev za izdavanje elektronske zdravstvene kartice.

Zbog velikog broja podnetih zahteva u poslednjim mesecima prošle godine, rok za izradu kartica je produžen, pa je očekivano vreme od predaje zahteva do uručenja, produženo do tri meseca.
 
- Napominjemo, da to ni u kom smislu ne sprečava ljude da ostvare pravo na zdravstvenu zaštitu i posle 1. januara 2017. godine – kažu u RFZO.
 
Građani kojima je pre Nove godine overena stara knjižica, a podneli su zahtev za novu zdravstvenu karticu, kod lekara će moći da idu na osnovu tih knjižica, a do isteka overe, odnosno do uručenja zdravstvene kartice. Oni koji su predali zahtev za novu karticu, u domove zdravlja će odlaziti sa potvrdom koju su dobili prilikom predaje zahteva.
 
- Potvrde se ne izdaju deci, trudnicama i porodiljama, obzirom da u skladu sa Zakonom mogu da koriste staru zdravstvenu knjižicu, bez obzira što ona nije overena. Potvrda se ne izdaje ni penzionerima koji imaju trajno overenu staru zdravstvenu knjižicu, a koju mogu koristiti sve do uručenja zdravstvene kartice – naglašavaju iz RFZO.
 
U slučaju da osigurano lice izgubi overenu "staru" zdravstvenu knjižicu, zdravstvenu zaštitu može da ostvaruje samo na osnovu potvrde, koju će mu izdati filijala, na osnovu podnetog zahteva za izdavanje zdravstvene kartice.
Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan