RGZ: Kupovina vikendica porasla duplo u odnosu na treći kvartal prošle godine

RGZ: Kupovina vikendica porasla duplo u odnosu na treći kvartal prošle godine

Republički geodetski zavod prvi put je objavio podatke o prometu nekretnina u trećem kvartalu iz kojih se vidi da je poraslo interesovanje za kupovinu vikendica, da se stanovi i dalje najviše kupuju, te da su oni u glavnom gradu najskuplji, ali i da kupci ne štede novac za garaže.

Kako prenosi "Dnevnik", u izveštaju se navode podaci o prometu nekretnina u četiri grada – Novom Sadu, Beogradu, Nišu i Kragujevcu, ali se ističe da su tokom trećeg kvartala 2020. godine javni beležnici i osnovni sudovi Republičkom geodetskom zavodu dostavili 43.535 ugovora, što je nešto više od 14.500 ugovora mesečno. Ako se poredi treći kvartal 2019. godine onda je to 652 kupoprodajna ugovora više.

Posmatrajući promet mesečno najviše se trgovalo stanovima jer je sklopljeno 3.300 ugovora o prodaji, zatim sledi promet građevinskim zemljištem – oko 2.300 kupoprodaja, a potom promet poljoprivrednog zemljišta i stambenih objekata s oko 1.800 kupoprodaja, navodi list. 

Po kojim cenama se trgovalo ovim nekretninama u Novom Sadu i drugim gradovima i opštinama u Srbiji nema podataka, ali su spomenute cene dve garaže na teritoriji našeg grada. Za jednu, u starogradnji, kupac je morao da izdvoji 27.000 evra ili 1.800 evra po kvadratnom metru, a za drugu, u novogradnji, vlasnik je platio je 24.000 evra, odnosno 2.181 evra po kvadrat, piše "Dnevnik".

U izveštaju o prometu nekretnina iznenađenje može da predstavlja promet vikendica jer je kupovina porasla duplo u odnosu na treći kvartal 2019. godine, a razlog je najverovatnije situacija s pandemijom korona virusa. U trećem kvartalu ove godine prodato je 445 kuća za odmor, dok je lane u tom periodu bilo sklopljeno 225 kupoprodajna ugovora. Geodeti su u izveštaju primetili da su kupci u trećem kvartalu umesto u banjskim i planinskim centrima kupovale vikendice u neposrednoj blizini stanovanja, što ukazuje na to da su novi vlasnici vodili računa da što kraće putuju od mesta prebivališta do kuće za odmor, prenosi novosadski dnevni list. 

Oceni vest:
1
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Drugačije

  pre 1332 dana i 17 sati

  Za moju baš nešto niko ne pita... 3km od Kamenice...

  Oceni komentar:
  0
  2