RHMZ: Hladnije od 20. novembra, prvi sneg u gradovima sredinom decembra

RHMZ: Hladnije od 20. novembra, prvi sneg u gradovima sredinom decembra

Miholjsko leto polako napušta Srbiju, ali hladnije vreme ne treba očekivati pre 20. novembra. Krajem meseca predviđa se manji sneg na planinama, dok će prve pahulje u gradovima, prema prognozama, pasti sredinom decembra.

Prethodni vikend bio je poslednji ove godine sa temperaturama iznad 20 stepeni Celzijusovih. Ali to ne znači da će Srbiju odmah okovati hladni talas vazduha, kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu (RHMZ).

- Zadržaće se suvo i toplo vreme sa temperaturama u blagom padu sve do polovine meseca, uz moguće manje padavine u petak i subotu. Nakon toga, u drugoj polovini novembra, temperature će biti prosečne za ovaj mesec. Nešto hladnije vreme može se očekivati posle 20. novembra, kada maksimalna dnevna temperatura ne bi trebalo da bude veća od 10 stepeni – ističe za "Blic" meteorolog Nedeljko Todorović iz ovog zavoda.

- U višim predelima očekuje se krajem novembra malo snega, ali neće se dugo zadržati. S druge strane, u nižim predelima, odnosno gradovima, prvi sneg bi trebalo da padne sredinom decembra. Ipak, neće biti velikih količina snega kakve se tada očekuju na planinama – navodi Todorović za beogradski dnevni list.

Kada je reč o dugoročnoj prognozi za celu zimu, svetski meteorolozi, već su upozorili javnost da postoji 70 odsto šansi da se na Pacifiku pojavi takozvani EL Ninjo, koji donosi neuobičajeno visoke temperaturne fluktuacije i utiče na vremenske prilike u većem delu sveta, pa i u Evropi.

Naime, kako upozoravaju meteorolozi, El Ninjo po pravilu donosi ekstremne temperature u Evropi i zbog toga, kako kažu, zima najverovatnije neće biti uobičajena, već suva i veoma duga.

Ipak, u Republičkom hidrometeorološkom zavodu Srbije su nedavno objavili svoju dugoročnu prognozu za narednu zimu po kojoj će naredni meseci biti nešto topliji od proseka, ali i vlažniji uz više padavina.

Bez obzira na to, Todorović smatra da je još rano dugoročno prognozirati vremenske prilike tokom naredne zime.

- Ne postoje još čvrsti argumenti na osnovu kojih bi mogli da tvrdimo kakva nas zima očekuje. Ponekad se može nešto naslutiti u zavisnosti od toga koji se metod koristi, ali sad sve što bih rekao moglo bi da se promeni u narednim mesecima – objašnjava Todorović za "Blic".

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan