RHMZ: Nestabilno vreme i tokom juna, tropski dani tek od polovine jula

RHMZ: Nestabilno vreme i tokom juna, tropski dani tek od polovine jula

U Srbiji se očekuje da će ovo leto biti toplo i sušno, sa temperaturom do dva stepena višom od proseka i sa 30 do 55 tropskih dana kada će temperatura biti viša od 30 stepeni, međutim, to se prognozira tek od polovine jula, rekao je direktor RHMZ-a Jugoslav Nikolić.

Prema njegovim rečima, do kraja juna očekuje se nestabilno vreme sa naizmeničnim sunčanim i kišnim danima, a stabilizacija vremena očekuje se od polovine jula, kada kreće toplotni talas.

– Zbog toga će se leto produžiti, pa ćemo imati miholjsko leto, odnosno produženo lepo vreme u jesenjem periodu – najavio je Nikolić.

Međutim, kaže direktor RHMZ-a, ovo neće biti i najtoplije leto kakvo je bilo 2012. godine, iako su se pojavile pojedine najave da bi ovo moglo biti najtoplije leto do sada.

– Ovo neće biti najtoplije leto, biće toplo i sušno, ali ne i najtoplije – rekao je Nikolić.

U nižim predelima očekuje se, dodaje on, od 30 do 55 takozvanih tropskih dana kada će maksimalna temperatura biti 30 i više stepeni, kao i od 15 do 25 tropskih noći sa minimalnom temperaturom iznad 20 stepeni.On kaže i da se u toku leta očekuje manja količina padavina u odnosu na višegodišnji prosek.

– Ona bi se u nižim predelima kretala od 120 do 240 milimetara, a u planinama od 190 do 250 milimetara – kaže Nikolić.

U nižim predelima se tako očekuje od 18 do 28 kišnih dana, a u planinama do 36 dana.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan