RHMZ: Od četvrtka stabilnije i toplije, najviša dnevna za vikend do 18º C

RHMZ: Od četvrtka stabilnije i toplije, najviša dnevna za vikend do 18º C

Kalendarsko proleće stiglo je uz tmurno vreme, ledenu kišu i sneg, a meteorolog nam otkriva u kom pravcu će se vremenske prilike nastaviti.

– Za početak, narednih 10 dana nas definitivno očekuje porast temperature koja bi bila primerenija ovom dobu godine i kalendaru. U narednim danima temperatura će ići do 10-15 stepeni, a za dane vikenda i preko 15 stepeni. Treba napomenuti da će u jutarnjim satima mrazevi slabijeg do umerenog intenziteta biti aktuelni sve do vikenda, a padavine se očekuju u sredu, 24. marta, i u nedelju, 28. marta – otkriva za portal Nova.rs Slobodan Sovilj, meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ).

Podvlači da od četvrtka, nakon snega i upozorenja RHMZ, konačno kreće "stabilniji perod", a prognozirano je za nijansu toplije proleće nego ranijih godina.

– Što se tiče mesečnih izgleda za april, očekuje nas topliji april od proseka, prognoza je da će srednja temperatura biti jedan stepen iznad prosečnih vrednosti ranijih godina, dakle između 11 i 14 stepeni. Mesečna suma padavina tokom aprila biće u granicama višegodišnjeg proseka, između 40 i 60 litara kiše po kvadratnom metru, u planinama nešto više. I ako se pogleda cela prolećna sezona, koja se računa od 1. marta do 31. maja, očekuje se da bude stepen toplija u odnosu na višegodišnji prosek. Broj letnjih dana biće između 12 i 20, a to su dani kad je maksimalna dnevna temperatura veća od 25 stepeni – objašnjava Sovilj za Nova.rs.

(kliknite na sliku za višu rezoluciju)

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan