RIK usvojio Informaciju o Aktu o promeni Ustava Srbije

RIK usvojio Informaciju o Aktu o promeni Ustava Srbije

Republička izborna komisija (RIK) saopštila je da je, u skladu sa Zakonom o referendumu i narodnoj inicijativi, usvojila Informaciju o Aktu o promeni Ustava Srbije, o čijem će se potvrđivanju građani izjašnjavati na republičkom referendumu 16. januara 2022.

Odlukom RIK utvrđen je tekst Informacije o Aktu o promeni Ustava Srbije u osam tačaka, o čijem će se potvrđivanju građani izjašnjavati na referendumu.

Navedeno je, u prvoj tački, da se "akt o promeni Ustava isključivo odnosi na pravosuđe" i da se "njime se ne menjaju drugi delovi Ustava", prenosi N1.

Drugo tačka se odnosi na "predviđine dodatne ustavne garancije nezavisnosti sudstva i sudija", a treća je o garancijama za "stalnost sudijske funkcije".

Četvrta je o tome da "najviši sud u Srbiji je Vrhovni sud", a peta da „predsednika Vrhovnog suda i predsednike sudova bira Visoki savet sudstva“.

U šestoj tački je navedeno i da "organizacione promene obezbeđuju samostalnost i odgovornost javnog tužilaštva".

Sedma tačka govori o tome da "glavne javne tužioce i javne tužioce bira Visoki savet tužilaštva".

U osmoj tački, pod nazivom "Cilj promene Ustava" je navedeno da "donošenje Akta o promeni Ustava ima za cilj obezbeđivanje veće nezavisnosti, efikasnosti i odgovornosti sudstva".

Cilj je, kako je navedeno, i obezbeđivanje "veće samostalnosti i odgovornosti javnog tužilaštva, bolja zaštita prava građana i jačanje vladavine prava". 

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Ne sme proći

  pre 816 dana i 11 sati

  Nipošto se ne sme dozvoliti formiranje Srpskog Tribunala, koje bi celokupni sudski aparat prilagodile stranim kompanijama.
  Poznato je da su Haškom Tribunalu nestajali dokazi i da su zaštićeni svedoci postali odštićeni te bivali pobijeni.
  Dakle, sa Pravdom nema šale i narod mora imati sredstva kontrole, pa makar i preko Skupštine.

  Oceni komentar:
  1
  2