Roditelji na sudu zbog neopravdanih časova, propisane kazne do 100.000 dinara

Roditelji na sudu zbog neopravdanih časova, propisane kazne do 100.000 dinara

Od početka primene Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, koji je obavezao škole da pokreću prekršajne postupke protiv roditelja zbog neopravdanih izostanaka dece, do sada je pokrenuto preko 45 prijava Prekršajnom sudu u Novom Sadu.

Propisane novčane kazne mogu dostići cifru do 100.000 dinara.

Nedolazak u školu, ili bežanje sa pojedinih časova, đaci pokušavaju da pravdaju raznim izgovorima, mada ima i onih učenika čiji su roditelji, bez obzira na razlog, spremni da ih opravdaju u školi. Prema pravilniku, roditelj može da opravda samo tri dana odsustva, a za duži izostanak mora da ima zvanično lekarsko opravdanje.

Nedeljko Đorđić, direktor OŠ "Đorđe Natošević " kaže za RTV da odeljenske starešine u ovoj školi imaju obavezu da već posle osam neopravdanih izostanaka upozore roditelje da mogu da snose određene posledice koje su predviđene pravilnikom a da će deca imati smanjenu ocenu iz vladanja.

Prema zakonskim odredbama, roditelji su dužni da u roku od 48 sati jave nastavniku zbog čega dete ne dolazi u školu, a da u roku od osam dana donesu i zvanično opravdanje. Ako to ne učine, škola obaveštava nadležnu službu, koja podnosi zahtev za pokretanje prekršajnog postupka protiv roditelja, odnosno, staratelja.

Mr Kamenko Kozarski, predsednik Prekršajnog suda u Novom Sadu ističe da kazna "nikad nije lek" i da bi uvek trebalo da bude neka prevencija.

Ali kad kod nas dođu, mi moramo izreći kaznu. Moramo, tu gde postoje opravdani da se ne kažnjava, zato i postoji opomena, a drugo je kazna. Ali mislim da je najvažnije da se na terenu radi na poboljšanju odnosa škole sa roditeljima ili sa decom – smatra Kozarski.

Propisana kazna za ovaj prekršaj je od 5.000 do 100.000 dinara. Ako se kazna ne plati u roku od 15 dana, novčana kazna se može zameniti društveno korisnim radom, kaznom zatvora za roditelje, ili blokadom računa do izmirenja, saznaje RTV.

Podsećamo, u prekršajnom sudu u Novom Sadu, u 2018. godini je podneto 19 zahteva za pokretanje prekršajnog postupka radi utvrđivanja odgovornosti roditelja čija su deca neopravdano izostajala iz škole. Od toga je do marta 2019. rešeno pet predmeta. U jednom slučaju zahtev je odbačen, izrečena je jedna opomena, a u tri slučaja su roditelji kažnjeni sa po 5.000 dinara, jer njihova deca nisu redovno pohađala nastavu.  

Oceni vest:
1
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mile

  pre 1561 dan i 4 sata

  Kako ste vi lepo drustvo uredili....A koliko meseci (ili mozda godina ?) zatvora ce dobiti roditelji deteta koje nema sluha, ili "ne radi" fizicko?

  Oceni komentar:
  0
  1