Rođendanska čestitka Novom Sadu, posebnom gradu

Rođendanska čestitka Novom Sadu, posebnom gradu

Danas je divan dan, našem Novom Sadu rođendan.

Prošlo je 275 godina kako si od sela i šanca postao slobodan kraljevski grad. Za skoro tri veka si toliko narastao, da si postao pravi evropski lepotan. Slobodu ti je izvojevalo 3.000 građana, a danas si dom za skoro pola miliona duša, koje tumaraju ulicama, sudaraju se u nametnutoj žurbi i ne vide tvoju lepotu i dobroćudnost.

Jer, varoš koja nastane iz trgovačke visprenosti i zanatlijske domišljatosti, unapred je osuđena da bude posebna. Baš kao ti Novi Sade. Svašta si video i doživeo odrastajući, ali nisi odustao od pomaganja ljudima. Iako si stidljiv i miran, ujedno si i ekscentričan i energičan. Ti si progresivan, originalan, human, nezavistan, maštovit, dobar slušalac. Voliš borbu za više ciljeve, intelektualne razgovore, intuiciju praćenu logikom, da rešavaš probleme i kad se tvoja ljudska bića zabavljaju. Vidiš svet pun mogućnosti, iako se čini da ih nema. Imaš ti Novi Sade vizionarske kvalitete i tačno znaš šta ćeš raditi za pet godina.

Ne sviđaju ti se ograničenja, usamljenost, neispunjena obećanja, predrasude, glupi ljudi, površnost. Imaš potrebu da neko vreme budeš sam, daleko od svega, kako bi obnovio svoju energiju jer kad ne postoji mentalna stimulacija, dosadno ti je pošto bez motivacije ne možeš da postigneš najbolje rezultate. Najveći problem je kad si ograničen i sputan jer tvoja želja za slobodom i jednakošću za sve je urođena i neviđeno jaka.  

Ne želim ti agresiju i bes, da te udaraju po leđima, ruše, bombarduju i bacaju pod led. Ne želim ti krvarenje, vređanje, buku, rat, beton gde mu mesto nije, stres, sneg u avgustu, plač.

Želim ti da budeš Neoplanta, ali i Neusatz i Ujvidek, i uvek Novi Sad. Želim ti dostojanstvo, da budeš voljen, ljubaznost, klubove kao “Točak” i “Đava”, mnoštvo dece, blagostanje, raznolikost života, multikulturalnost, tamburaše pod prozorom, bendove poput Pekinške patke i Laboratorije zvuka, smejanja i radosti, ali i otpadanja, da iznedriš još po kojeg Miku Antića, Đorđa Balaševića, Zmaja, Tišmu, Lazu Kostića, Janiku i Moniku, mir.

Nemoj da nestaneš.

“Tvoja mladost, tvoja hrabrost
je tako lepa, tako snažna predstava.
Tvoja mladost, tvoja hrabrost
je tako lepa, tako divna komedija.
U suton u srcu, čuješ neku nepoznatu muziku
u suton, u suton, tajne su deo nas dok klizimo uz obalu”.

Tvoj građanin verni

Oceni vest:
17
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Dax

  pre 49 dana i 18 sati

  Novi Sade najmiliji grade!

  Oceni komentar:
  0
  8
 • Nikolas Munjas BA MISAD

  pre 49 dana i 12 sati

  ++ NOVI SAD KRALJEVKI GRAD <3 ZAPADNOG BALKANA ++

  Oceni komentar:
  0
  2