RODNA RAVNOPRAVNOST: Žene u Novom Sadu sve češće obijaju stanove

RODNA RAVNOPRAVNOST: Žene u Novom Sadu sve češće obijaju stanove

Stanovi u Gradu i okolini najčešće se provaljuju u prepodnevnim časovima, dok su ljudi na poslu, obično radnim danima od 8.30 do 11.30 sati, a kradljivci nasrću na tuđu imovinu u svim delovima grada. Međutim, neretko to čine u starijim zgradama na Limanima, Grbavici i u centru.

Kako piše "Dnevnik", primetno je i  da su kuće su na meti provalnika mahom s prvim sumrakom, a poslovne prostorije u toku noći, često između dva i četiri sata. Inače, nema više sezona obijanja, bez obzira na to da li su godišnji odmori u toku. Prateći podatke o provalama, uočljivo je da nije rekost da izgrednici dolaze iz drugih gradova, Beograda, Šapca, Rume, Subotice, ali i iz susednih država. Odmah posle obavljenog posla – a neretko oni obijaju tri stana u danu pa i više – odlaze u svoja boravišta.

- Provala je znatno manje nego lane, a pogotovo u odnosu na pretprošlu godinu, dok moram napomenuti i da smo nedavno rasvetlili seriju obijanja nekretnina koja su trajale više meseci – kaže za "Dnevnik" v. d. šefa grupe u novosadskoj Policijskoj upravi za rasvetljavanje teških krađa Simo Jarčević.

- Tim povodom smo uhapili dvojicu Novosađana koji su se time bavili od marta do septembra. Oni su stari oko 40 godina i povratnici su u provalama celog života – dodaje on.

Jarčević objašnjava da najčešće u ta dela ulaze dve ili više osoba, od kojih jedna čuva stražu. Uobičajeni sistem rada je da zvone na vratima stana iz kojeg se niko nije javio dok su prethodno pozivali preko interfona u ulazu. Ukoliko im neko ipak otvori vrata izabranog stana, za koji su mislili da je bez ukućana, predstave se da su iz neke organizacije ili jednostavno traže nekog s drugačijim prezimenom, nadajući se da će im stanar poverovati i reći da su pogrešili, da bi oni uz izvinjenje otišli.

- U poslednje vreme pojavljuju se slučajevi gde su izvršioci dela više ženskih osoba. One su različite starosne dobi, od onih koje su tek postale punoletne do starijih od 40 godina. Urednog i neupadljivog su izgleda, pristojno i lepo obučene, dok pri susretu ni po čemu nisu sumnjive – priča Jarčević.

Sagovornik novosadskog dnevnog lista naglašava da provalnicima pogoduju starija ulazna vrata u stanove, s ulošcima brave koji vire spolja u hodniku, pa ih oni francuskim ključem bez mnogo muke cimanjem prelome i izbace iz ležišta, a za to im treba dva do tri minuta. Osim loma cilindra, praktikuje se i klasična poluga zavlačenjem podesnih alata na odgovarajućem mestu, uz nasilne poteze.

Opširnije o ovoj temi pročitajte na sajtu "Dnevnika".

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan