Rumenčani strahuju ako im se dete razboli, pedijatar trenutno radi 12 i po sati nedeljno

Rumenčani strahuju ako im se dete razboli, pedijatar trenutno radi 12 i po sati nedeljno

Mesecima unazad, stanovnici Rumenke muku muče sa situacijom u Domu zdravlja u kom povremeno radi samo po jedan pedijatar i to po nekoliko dana nedeljno.

Početkom marta, obratila nam se žiteljka ovog naselja 

Mesecima nema pedijatra. Dolazi doktorka na 4 sata. Kada zoveš da zakažeš, možeš tek za nedelju dana. Trenutno je puno bolesne dece, virusi... Neko stomačni, neko sa visokom temperaturom, a mi nemamo lekara. S obzirom da nam po broju dece treba lekara za dve smene, mi smo očajni – napisala je Biljana iz Rumenke.

Na naše pitanje, iz Doma zdravlja "Novi Sad" je ubrzo stigao odgovor da je pedijatar Svetlana Kuzmanović, koja je puno radno vreme zaposlena u ambulanti Rumenka, zbog bolesti odsustvovala sa posla.

U to vreme menjala ju je dr Mirjana Mrkobrad Milošević koja je angažovana po ugovoru od strane Doma zdravlja "Novi Sad" i njeno radno vreme ne može biti duže od 4h na dan. Dr Kuzmanović se 3. marta vratila na posao i sve funkcioniše po redovnom rasporedu – glasio je odgovor i Rumenčani su se ponadali da je njihov veiki problem konačno rešen.

Međutim, 12. aprila, naša čitateljka nas je ponovo obavestila da se problemi nastavljaju. 

Hoćete da kažete da je normalno da imamo tri dana u nedelji pedijatra i to na 4 sata, plus je jedan dan savetovalište. Izvinite, ali celom selu je ovo veliki problem. Mi već godinu dana najmanje imamo probleme – požalila se.


Iz Doma zdravlja nam je stigao odgovor da je ovo "trenutno maksimum" koji su u mogućnosti da "ispoštuju".

U ovom trenutku kadrovska raspoloživost je takva i radimo sve sto možemo da izađemo u susret građanima – objasnili su iz Doma zdravlja.

I 021.rs piše da ovo nije novi problem za stanovnike Rumenke i da se godinama kuburi sa brojem pedijatara u ambulanti koja bi trebalo da pruža zdravstvenu uslugu za oko 1.000 dece, koliko ukupno naseljava Rumenku. Jedna majka, čija beba ima šest meseci, im se požalila da su mnogi roditelji osuđeni da putuju do Kisača ili u Novi Sad kako bi dete odveli kod pedijatra. Navela je da njihova doktorka dosta vremena provodi na bolovanju i da dobijaju zamenu, doktora koji je tu samo tri dana. Napomenula je da su pre desetak godina imali jednog pedijatra koji je radio pre ili posle podne, a da su "i tada bile velike gužve zbog velikog broja dece u selu".

Da situacija nije uopšte povoljna pokazuje informacija da je pedijatar koji trenutno menja redovnog pedijatra u Rumenki angažovan iz penzije. Isti pedijatar jedan dan u nedelji radi u još jednog prigradskoj ambulanti kako bi se zadovoljio pristup dostupnosti, navodi za 021.rs načelnica Službe zdravstvene zaštite dece u Domu zdravlja "Novi Sad" dr Vesna Vuleković

Na pitanje 021.rs da li ustanova ima plan da reši problem nedostajućih pedijatara u Rumenki, te šta stanovnici koji ne mogu da zakažu pregled blagovremeno u ovoj ambulanti ili imaju hitan slučaj mogu da urade, doktorka Vuleković kaže da se problem rešava upravo angažovanjem lekara iz penzije.

Pedijatri su raspoređeni na područjima gde postoji dovoljan broj dece/potpisanih ugovora, kako bi ispunili planirani broj poseta koje treba da ima svaki lekar, čime se opravdava njegovo radno mesto. Mi smo obezbedili lekare u 22 naša objekta tako da je moguće doći do izabranog pedijatra, ako ne u mestu u kojem žive, onda u najbližem koje nije udaljeno više od desetak kilometara kazala je Vuleković za 021.rs i dodala da će deca iz svih mesta koje pokriva dom zdravlja biti primljena u bilo kojoj ambulanti u slučaju nužde.

Izvor: 021.rs, Moj Novi Sad

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Xenija

  pre 289 dana i 22 sata

  Kakvo strahovanje kada imaju lekara??! Bilo bi da ga nemaju... Hòće svaka zgrada svog lekara.. Pa, skolujte ih, a ne ih terate iz zemlje.

  Oceni komentar:
  3
  5