Ruši se najstariji deo Satelita

Ruši se najstariji deo Satelita

Novosadska uprava ove godine će izgleda završiti rušenje najstarijeg dela Satelita - Tozinovca, kako bi se sagradio produžetak Ulice Bate Brkića.

Naime, Zavod za izgradnju grada je pokrenuo postupak javne nabavke izbora izvođača radova na rušenju objekata u Tozinovcu, odnosno montažnih kuća i drugih legalnih i nelegalnih objekata u ulicama Miloja Čiplića, Đorđa Krstića, Isidore Sekulić, Stevana Petrovića Brila i Živka Radovanovića kod Satelitske pijace.

Prema tenderu planirano je da se sruši 1.680 kvadrata betonskih ploča, 560 kvadrata zidova i sa ovog prostora ukloni oko 180 kubika različitog otpada, a planirano je i sečenje većeg broja stabala.

Vrednost nabavke nije poznat, osim što će ZIG paušalno platiti 60.000 dinara za sečenje i uklanjanje stabala.

Podsetimo da se u ovoj godini ne očekuje početak izgradnje produžetka Ulice Bate Brkića u delu od Bulevara Jovana Dučića do Futoškog puta, čime bi ova ulica dobila pun profil bulevara. Radovi se se neće izvoditi ne toliko zbog manjka sredstava u budžetu, koliko zbog toga što je neophodno da se završi potpuna eksproprijacija i rušenje preostalih objekata na trasi saobraćajnice.

Prema ranije datim procenama, za gradnju kanalicione i vodovodne mreže, kao i proširenje Ulice Bate Brkića potrebno je oko 300 miliona dinara.

Podsetimo još da će ovim nakon tačno 60 godina biti srušeno naselje koje je niklo na inicijativu tadašnjeg gradonačelnika Todora Jovanovića Toze. Do te 1956. godine na prostoru Satelita je bilo tek nekoliko kuća, a na mestu gde je sada "Tozinovac" po odluci Grada počela je gradnja naselja sa privremenim montažnim kućama namenjenih radnicima.

Kasnije se naselje nadogradilo, nikle i prve zgrade i zbog svoje odvojenosti od tadašnjeg centra vremenom je ceo kvart dobio ime Satelit što je tada bila popularna reč zbog svemirskih istraživanja.

Većina trošnih kuća u Tozinovcu su u narednim decenijama srušene i zamenjene višespratnicama uz raseljavanje stanovnika, dok je ovaj deo koji se sada ruši ostao jer se sve vreme čekalo izgradnju produžetka Ulice Bate Brkića.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan