Ruska vakcina štiti od korona virusa najmanje dve godine

Ruska vakcina štiti od korona virusa najmanje dve godine

Istraživački centar za epidemiologiju i mikrobiologiju "Gamaleja", koji je razvio vakcinu protiv korona virusa "Sputnjik V", očekuje da ona obezbedi imunitet više od dve godine.

Šef Instituta Aleksandar Ginzburg izjavio je danas da je na osnovu istraživanja utvrđeno da vakcina neće pružiti zaštitu od nekoliko meseci ili godinu dana, već najmanje dve godine ili čak i više, prenosi "Politika". On je dodao da će se to još dalje utvrditi istraživanjem i da je platforma adenovirusa na kojoj se zasniva "Sputnjik V" još jednom pokazala svoje buduće perspektive, pouzdanost i sigurnost. Ginzburg je otkrio da je vakcina pokazala skoro istu epidemiološku efikasnost među svim grupama.

Inače, ranije danas je jedan od najstarijih i najuglednijih medicinskih časopisa "Lanset" objavio rezultate treće faze istraživanja vakcine "Sputnjik V" po kojima je ona bezbedna i efikasna.

Ruski fond za direktna ulaganja saopštio je da je efikasnost u starosnim grupama ljudi starijih od 60 godina 91,8 odsto, a efikasnost protiv Kovida-19 prijavljena je na 91,6 odsto dok je kod 98 odsto volontera koji su učestvovali u istraživanju razvila antitela.

Oceni vest:
3
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan