RZS: Domaći poljoprivredni proizvodi poskupeli 24 odsto

RZS: Domaći poljoprivredni proizvodi poskupeli 24 odsto

Cene poljoprivrednih proizvoda domaćih proizvođača porasle su za godinu dana gotovo za četvrtinu - 24 odsto, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku (RZS) za avgust mesec.

Najviše je kod ovdašnjih proizvođača, poskupelo voće - za 58,5 odsto. Kada je reč o stopi inflacije, Zavod je saopštio da je ona je u septembru iznosila 5,7 odsto u odnosu na septembar prošle godine.

Potrošačke cene u septembru 2021. godine, u poređenju sa istim mesecom prethodne godine, povećane su za 5,7 odsto, dok su u poređenju sa decembrom 2020. godine povećane za 5,4 odsto, u proseku, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Cene proizvoda i usluga lične potrošnje u septembru 2021. godine, u odnosu na avgust 2021. godine, u proseku su povećane za 0,8 odsto. U septembru ove godine, u odnosu na mesec pre, rast cena je zabeležen u grupama hrana i bezalkoholna pića (2,3%), restorani i hoteli (0,8%) i stan, voda, električna energija, gas i druga goriva (0,5%), prenosi N1.

Kada je reč o cenama godinu dana pre, tu su poskupljenja malo značajnija: u grupi hrane i bezalkoholnih pića najveći porast cene beleži povrće – čak 29 odsto, potom ulja i masti za 19 odsto, pa meso koje je za godinu dana poskupelo za 9,4 odsto. Voće je (dakle ne samo ono domaćeg porekla) poskupelo za ukupno – šest odsto.

Od komunalnih usluga ubedljivo najviše je, statistički posmatrano, poskupelo – odnošenje smeća, za 12,3 odsto. Za 8,7 odsto poskupelo je odvođenje otpadnih voda. Jedino pojeftinjenje u ovim uslugama odnosi se na cenu centralnog zagrevanja stana – 0,4 odsto.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan