SA LICA MESTA: Šta se dešava na Bešenovačkom jezeru i da li je moguće kupanje?

SA LICA MESTA: Šta se dešava na Bešenovačkom jezeru i da li je moguće kupanje?

Naši čitaoci javljaju nam se sa pitanjem da li je i dalje moguće kupanje na jednom od najlepših jezera na Fruškoj gori, s obzirom na to da su načuli da je raskopano. Otišli smo na lice mesta i evo šta smo zatekli.

Kada smo posetili Bešenovačko jezero, jedno od najlepših i najčistijih kupališta u Srbiji koje je smešteno na 38 kilometara od Novog Sada, ostali smo zatečeni onim što se tamo dešava. Ove sezone uživanje u prirodnim lepotama veličanstvenog fruškogorskog jezera je dosta otežano.


Naime, još od februara se tamo odvijaju građevinski radovi, te su prirodna okolina i samo jezero prilično narušeni. Zatekli smo mašine kompanije Karin Komerc MD, koja inače sarađuje sa kompanijom Lafarge, poslednjim zvaničnim vlasnikom zemljišta na kojem se nalazi jezero. Zbog toga jezero koje ste poznavali svih ovih godina sada ima prilično drugačiji izgled.


Brdo koje je okruživalo jezero sa glavnog prilaza je u potpunosti sravnjeno, tako da se sad može reći da se jezero više i ne nalazi u kopu.

Sam prilaz jezeru je otežan, a plaža dosta uništena zbog kamenja koje su bageri skroz nagurali, pa je sad još komplikovanije ući u jezero nego što je to bilo ranije. Takođe, evidentno je manje zelenila okolo, mada se može naći nešto hlada sa druge strane od ulaza.


I pored radnika koji tu rade, buke mašinerija i puno prašine, ipak sa svih strana pristižu kupači, doduše u vidno manjem broju nego ranijih godina. Turisti, odnosno sad avanturisti, ne odustaju od rashlađivanja u jarko zelenoj vodi i ostalim čarima jezera i prirode.

Kao i ranijih godina, slabo ima mesta adekvatnih za širenje peškira i ležaljki, pa se snalazi kako ko ume, a zbog toga većina kupača najveći deo provodi u vodi. Vikendom je čak moguće i iznajmiti sup daske za veslanje, od lokalca koji se dosetio da zaradi.


Parcela na kojoj se nalazi jezero pripadala je kompaniji Lafarge - Beočinskoj fabrici cementa, ali jezero kao prirodno dobro po zakonima Republike Srbije ne sme da se proda, a ni da se uništava. Ono pripada državi Srbiji, tačnije njenim građanima. Da ovi zakoni baš i ne važe primer je Ledinačko jezero, takođe na Fruškoj gori, koje je u potpunosti ograđeno i gde je prilaz zabranjen.


Razlog zbog kojeg se, nakon više godina, na jezeru Bešenovo ponovo obavljaju radovi, još nije zvanično poznat, ali bageri i kamioni svakodnevno punom parom rade. Nezvanično se priča da je poslednji vlasnik parcele na kojoj se nalazi jezero, odnosno kompanija Lafarge, prodala parcelu nekom investitoru, kao i to da se ovde grade hotel i plaža. Kupači koje smo zatekli veruju u to da je cilj radova uređenje plaže i raduju se što će sve biti uređenije i pristupačnije, dok neki sumnjaju u to da će ta urešđena plaža uopšte biti dostupna „običnim smrtnicima“.


Inače, Lafarge je prošlog avgusta dao izjavu za BBC da je ta kompanija prodala sve parcele u oktobru 2015, jer kop nisu koristili, ali do 2025. imaju pravo prolaska i nasipanja zemljišta u ovom prostoru kako bi mogli da se nastave radovi na rekultivaciji. Tehnička rekultivacija podrazumeva saniranje terena iskopavanjem i nasipanjem otkrivke sa susednog površinskog kopa.

Šta će na kraju biti sa jezerom, ostaje da se vidi, a trenutna situacija je ovakva. Oni koji redovno dolaze nadaju se da će moći i dalje da uživaju u jezeru i njegovoj prirodnoj okolini. 


Koga ne obeshrabruju mašine, buka i povećana količina prašine, očigledno može još uvek da se brčka u ovom jezeru. Naravno, treba imati u vidu da je kupanje na tom mestu oduvek važilo za nebezbedno, te da je svaki ulazak u vodu na sopstvenu odgovornost.

Jezero Beli kamen, poznatije kao Bešenovačko jezero, nastalo je u jami starog rudarskog kopa rude lapor beočinske cementare, zbog čega ima veliku dubinu, koja na nekim mestima broji više od 50 metara. I pored velike dubine, mnogi Novosađani, kao i stanovnici drugih mesta, dolaze da ovde potraže spas od letnje vrućine i uživaju u čarima prirode koja okružuje ovo jezero, najviše zbog predivne, kristalno čiste vode.

Oceni vest:
26
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Rea

  pre 1095 dana i 17 sati

  Građani Srbije, (ne svi naravno) kojima pripadaju prirodna dobra pa i to jezero, napravili su deponiju od njega, tone smeća su ostavljali iza sebe ne misliće ko će to da pokupi. Uostalom sva lepa mesta su uništena nekulturom, nevaspitanjem i bahatim odnosom prema prirodi i okruženju, a o divljim kafićima i preglasnoj muzici koju svako društvo za sebe pušta, da se i ne priča. Sve se poseljačilo, nažalost.

  Oceni komentar:
  1
  70
 • zaštititi zakonom zaštićeno

  pre 1095 dana i 12 sati

  trebalo bi da nadlezni odrede odstojanje od obale do kog smeju da prilaze vlasnici ako se stvarno jezero tretira kao nac dobro kako ne bi ostetili obalu utrpavanjem zemlje.I samo menjanje reljefa moze da našteti jezeru . Neka nadlezni sa višeg novoa reaguju ako postoji pravni osnov.

  Oceni komentar:
  3
  21
 • Veverica

  pre 1095 dana i 47 minuta

  Do nedavno sam sa svog prozora imala pogled na Frušku Goru, sad izgrađena šestospratnica to onemogućava. Bilo mi je žao, ali sad vidim da ne treba da se sekiram, kako se sve razara, rastura devastira, sutra neće biti ni Fruške Gore...

  Oceni komentar:
  2
  33
 • Milos

  pre 1094 dana i 19 sati

  Napraviće Fruske Terme 2.Prolazak kroz tunel,putarina,parking,ulaz na jezero, kupanje i udisanje čistog vazduha će se naplaćivati,biće to raj za gospodu političare,tajkune,starlete,sponzore i članove kriznih štabova.A na Ledinačko jezero će moći da se uđe sa
  mo sa Vip Pink dozvolom.Ono će imati podno grejanje da guzonje leče
  hemoroide i kostobolju kao i pokretni krov da bi te aktivnosti mogli upražnjavati i zimi.

  Oceni komentar:
  6
  34