Sa pet podnetih žalbi na rad Doma zdravlja, Novi Sad prednjači u Srbiji

Sa pet podnetih žalbi na rad Doma zdravlja, Novi Sad prednjači u Srbiji

Za šest meseci pacijenti podneli samo 40 prijava i to na 20 od ukupno 149 zdravstvenih ustanova; Primedbe stižu na ponašanje i postupanje radnika u zdravstvu

Na zdravstvene ustanove u prvih šest meseci ove godine zaštitnicima prava osiguranika podneto je svega 40 prijava, što je čak pet puta manje nego 2014. godine.

Najviše žalbi, iako se i one broje na prste jedne ruke, podneto je u Domu zdravlja Novi Sad (pet), u Domu zdravlja Kragujevac, Opštoj bolnici Kraljevo i Kliničkom centru Vojvodine evidentirane (po četiri) prijave.

Od ukupno 149 zdravstvenih ustanova u kojima je obezbeđena zaštita prava osiguranih lica prijave o povredi prava iz zdravstvenog osiguranja evidentirane su u 20 zdravstvenih ustanova za prvih šest meseci 2017. godine.

- Podaci o prijavama pokazuju da se osiguranici najčešće obraćaju zaštitniku prava zbog primedbi na ponašanje i postupanje zdravstvenih radnika - kaže Verica Lazić, v. d. direktora Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja. - Od 40 prijava o povredi prava iz zdravstvenog osiguranja, koje su podneli osiguranici, utvrđena je osnovanost u pet slučajeva, za 29 podnetih prijava utvrđeno je da nije došlo do povrede prava iz zdravstvenog osiguranja. Jedna prijava nije razmatrana iz razloga što nije podneta od strane osiguranika, odnosno njegovog zakonskog zastupnika, dok je po pet podnetih prijava postupanje zaštitnika u toku.

Prijave o povredi prava iz zdravstvenog osiguranja, za koje je utvrđeno da nisu u nadležnosti zaštitnika prava osiguranika, prosleđivane su na dalju nadležnost - 27 prijava direktorima zdravstvenih ustanova i jedna Ministarstvu zdravlja.

POMOĆ PRE KRŠENjA PRAVA

U RFZO kažu da je analizom podataka dostavljenih od strane zaštitnika prava osiguranika utvrđeno da je broj žalbi značajno smanjen. Za šest meseci 2015. godine bilo je 138 prijava, a 2016. godine 156.

U RFZO to tumače kao pozitivan efekat uvođenja institucije zaštitnika prava osiguranika, koja je u većini zdravstvenih ustanova zaživela od 2014. godine, i time što zaštitnici osiguranika više mogu da pomognu pacijentima da ostvare svoja prava nego zaštitnici prava pacijenata, koji su ranije bili prva adresa na kojoj pacijenti pokušavaju da ostvare svoja prava u sistemu zdravstvene zaštite.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan