Sa pijačnih tezgi "vrebaju" lažno deklarisani proizvodi

Sa pijačnih tezgi "vrebaju" lažno deklarisani proizvodi

Zelene pijace u Srbiji i čitavoj Evropi su mesta namenjena direktnoj prodaji proizvođača poljoprivrednih proizvoda. Ipak, čini se da je koncept baziran na izgradnji dugogodišnjeg poverenja između kupca i prodavca u našoj zemlji narušen, jer prodavci uglavnom više nisu proizvođači i mnogo je proizvoda koje preprodavci namenski lažno deklarišu kako bi privukli kupce.

Tako imamo čitavu paletu lažno deklarisanih proizvoda od “zlatiborskog” kajmaka i sira, “ivanjičkog” krompira, pa do meda koji je zapravo čist bombonski sirup prepun šećera.

Nedoslednosti u izdavanju tezgi, netransparetno označavanje zakupaca, kao i neobrazovanost potrošača omogućavaju razne zakulisne radnje koje idu od lažnog marketinga poput ivanjičkog krompira, preko nepostojanja jasnih deklaracija proizvoda, pa i do prevara po pitanju sastava proizvoda, kao što je slučaj dodavanja margarina u kajmak  − kaže predsednik UO Mreže za ruralni razvoj Srbije Dragan Roganović, a prenosi "Biznis.rs".

Rešenja su, prema njegovom mišljenju laka. Neophodna je samo dosledna kontrola zakupaca i praćenje njihove proizvodnje.

Kada je reč o alkoholnim pićima, poput domaćih rakija, Roganović objašnjava da je novi Zakon o alkoholnim pićima prilično olakšao registraciju destilerija i pružio mogućnost poljoprivrednicima da učestvuju u lancu proizvodnje voćnih rakija do nivoa proizvodnje "meke" rakije, koju potom mogu prodati destilerijama.

Međutim, i pored značajnog broja novih registrovanih destilerija, veliki procenat finalnog proizvoda, odnosno voćnih rakija je u sivoj zoni. Niske cene bi trebalo da budu signal potrošačima da bude oprezniji po pitanju njenog kvaliteta, iako prevara ima i kod onih koje imaju i više cene.

Izvor:Biznis.rs (Marija Jovanović)

Oceni vest:
10
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan