SAD spremne da finansijski pomognu uvođenje Amber alerta

SAD spremne da finansijski pomognu uvođenje Amber alerta

Ambasador SAD u Srbiji Entoni Godfri izjavio je danas da je njegova zemlja spremna da finansijski pomogne kupovinu opreme i obuku kadrova za uvođenje sistema Amber alert koji se koristi za uzbunjivanje javnosti u slučajevima nestale ili otete dece, prenosi Euronews.rs

Na okruglom stolu koji je organizovala Fondacija Tijana Jurić u Palati Federacije, Godfri je rekao da je uvođenje tog sistema od životne važnosti za decu Srbije.

−Uvođenje tog sistema nije mali posao. SAD će vam biti partner u tom poduhvatu. Ja se unapred radujem saradnji sa Vladom Srbije, mi smo spremni, ali ne možemo ništa da uradimo bez vas. Vi morate da donesete odluku o uvođenju Ambert alerta − rekao je Godfri.

On je, pored toga, naglasio da se u primenu tog sistema osim policije moraju uključiti i mediji i građani. Istakao je da je Amber alert oproban sistem koji je najpre uveden u njegovoj zemlji, a zatim u još 33 od kojih je 20 u Evropi.

− Sistemom Amber alert 95 odsto otmica dece u SAD rešeno je u prva 72 sata. Na taj način spasili smo više 1.000 dece. Nadam se da će Srbija postati 21. zemlja u Evropi koja koristi Amber alert − poručio je Godfri.

Ministarka pravde Maja Popović rekla je da je bezbednost dece apsolutni prioritet Vlade Srbije, ali da se tom pitanju pristupa sistemski, a ne incidentno.

Ona je rekla i da je apsolutno uverena da će MUP Srbije napraviti najbolji sistem koji će zaštiti svu decu u Srbiji.

Ministarka je naglasila da je Vlada spremna i da želi da sarađuje sa svima po pronalaženju najboljeg rešenja za slučajeve otete dece, ali da je to tema o kojoj moramo da imamo nacionalni konsenzus.

Popović je podsetila da sistem Amber alert predstalja poziv građanima da policiji dostave sve raspoložive informacije o nestalom detetu, navodeći da i kod nas postoji sličan sistem, a s obzirom na to da slučajeve nestale dece odmah preuzima policija, koja obaveštava sve druge policijske stanice i granične prelaze.

Predsednik Fondacije Tijana Jurić Igor Jurić založio se za što brže uspostavljanje sistema Amber alert u Srbiji i pozvao se na pozitivna iskustva tog sistema iz SAD i zemalja Evrope.

− Želim da deca u Srbiji budu bezbedna i da naša zemlja bude primer dobre prakse. Najvažnije za sve nas je kakvo ćemo društvo ostaviti našoj dec i− rekao je Jurić.

On je apelovao na državne organe da pomognu da se taj sistem što pre uvede.

− Naša deca nemaju vremena. Ne razmišljamo dovoljno danas šta možemo da uradimo da bismo sprečili da se ono najgore ne dogodi sutra − poručio je Jurić.

Predsednica Fondacije Novak Ðoković Jelena Ðoković rekla je da je njena fondacija spremna da pruži pomoć u pronalaženju najboljeg rešenja za slučajeve otete dece.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Upit

  pre 406 dana i 3 sata

  Ako sam dobro razumela, predlog je da MUP šalje nalog mobilnim operaterima da nam šalju bulk poruke o nestalim licima i ti operateri to rade ne koristeći softver koji se zove Amber alert. MUP isto šalje objave medijima i one se šalju ne koristeći aplikaciju Amber alert. Uzbunjivanje se u ovim scenarijima ne vrši preko Amber alerta. Šta je onda uloga softvera Amber alert? Da li može Amber alert da postuje javno trening i procesnu dokumentaciju za aplikaciju? Ako predlažu izmene zakona da bi se do

  Oceni komentar:
  0
  1