Sajam knjiga i izložba "Art Expo" od utorka u Master centru

Sajam knjiga i izložba "Art Expo" od utorka u Master centru

Sajam knjiga i Izložba umetnosti "Art Expo" održavaju se od  3. do 9. marta, dok će 4. i 5. biti organizovan Sajam obrazovanja "Putokazi".

Kako najavljuju iz pres službe Novosadskog sajma, na priredbama posvećenim književnoj i likovnoj umetnosti i obrazovanju nastupiće 175 izlagača, što je 15 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, a dolaze iz osam zemalja.

Manifestacije će obeležiti ekskluzivno gostovanje britansko-američke književnice Trejsi Ševalije, više od 100 programa u okviru "Dana Laze Kostića", popusti pri kupovini knjiga do 80%, ponuda više od oko 500 obrazovnih profila za srednjoškolce i studente, turnir u basketu 3X3, tri tematske izložbe na "Art Expu" i poklon-igra za posetioce u kojoj su izlagači darovali više od 400 naslova.

Na Sajmu knjiga u okviru "Dana Laze Kostića" biće održano više od 100 programa uz gostovanja istaknutih domaćih i stranih pisaca. Posetioci će imati priliku da se, između ostalih, sretnu i sa Goranom Petrovićem, Milošem Latinovićem, Neletom Karajlićem, Urošem Petrovićem, Mirjanom Bobić Mojsilović, Džamalom Uarijašijem, Borislavom Čičovačkim, Jelenom Bačić Alimpić, Muharemom Bazduljem... Trejsi Ševalije će biti gošća Sajma knjiga u subotu, 7. marta.

 


Na Sajmu knjiga biće uručena i književna nagrada Novosadskog sajma "Laza Kostić" za najbolje izdanje između dva Sajma, Nagrada za izdavački poduhvat i za dečju književnost. Za najlepšu knjigu biće dodeljen "Zaharije Orfelin".

Sajam obrazovanja će okupiti oko 80  institucija, koje će predstaviti više od 500 obrazovnih profila, odnosno sveobuhvatnu ponudu srednjeg i visokog školstva u našoj zemlji, upotpunjenu ponudom srednjih škola i fakulteta iz Slovačke, Hrvatske, Slovenije, Italije, Francuske, Rusije i Kanade.

Među izlagačima će biti fakulteti Univerziteta u Novom Sadu sa tri naučna instituta, sve državne novosadske srednje škole, srednje i visoke škole i fakulteti privatnog i državnog sektora iz cele Srbije.  Obrazovne ustanove promovisaće vojska i policija, pa će nastupiti i Vojna gimnazija, Srednja stručna vojna škola, Vojna akademija i Medicinski fakultet Vojnomedicinske akademije, Kriminalističko-policijski univerzitetu u Zemunu i Centar za osnovnu policijsku obuku u Sremskoj Kamenici. "Putokazi" su prvenstveno namenjeni učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola.

Jedan od najatraktivnijih dodatnih sadržaja za učenike je Kup Sajma obrazovanja za srednjoškolce u basketu 3 na 3, a ove godine će biti održan u četvrtak, 5. marta. Kako se očekuje, pažnju će privući i intrigantno vizuelno, čulno i edukativno iskustvo, koje će nastupom na Sajmu omogućiti Muzej iluzija. 

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja organizuje okrugli sto na temu "Kompetencije za budućnost" u sredu, 4. marta, kao i promocije srednjih škola u Srbiji.

Međunarodna izložba umetnosti "Art Expo" pod svoje okrilje je i ove godine okupila umetnike, akademske, edukovane i samouke slikare i omogućila predstavljanje galerija i pojedinaca, tematskih postavki, rukotvorina, antikviteta. Ponudila je i tri tematske izložbe.

Iz riznice srpske umetnosti dvadesetog veka, na postavci pod radnim naslovom "Najezda s nebesi" biće izloženi crteži, kolaži i skulpture Zorana Petrovića, nastali u periodu od 1960. do 1996. godine. Radovi su iz fonda Gradskog muzeja u Vršcu.


Druga tematska izložba "Osluškivanje nostalgičnih vremena", posvećena je Goranu Mitroviću, jednom od najznačajnijih savremenih umetnika poetskog realizma. Od 3. do 9. marta publika će moći da uživa u slikama rađenim u tehnici ulja na platnu kaširanom na dasci u duhu starih majstora.

Treća je jedinstvena i očaravajuća postavka Dušana Nonina "Ruke pune vekova" - kopije fresaka manastira Pive.        

Tokom Izložbe biće uručena i Nagrada za izuzetne domete ostvarene u likovnoj umetnosti "Sava Šumanović".

Tokom priredbi biće održan i Sajam zapošljavanja, i to u sredu, 4. marta, u Auli Novosadskog sajma, a organizuje se u saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje.

Ulaz na sve sajmove u tom terminu je besplatan, a radno vreme će biti od 10 do 19 časova, izuzimajući petak i subotu kada će Sajam za posetioce biti otvoren do 20 časova.

Prvog dana "Putokaza", 4. marta, organizuje se i Sajam zapošljavanja u Auli Novosadskog sajma. U saradnji sa Nacionalnom službom za zapošljavanje nastupiće 60 poslodavaca koji će ponuditi 1.053 radna mesta. Među najbrojnijim zanimanjima u ponudi će biti radnici u proizvodnji, komercijalisti, tehničari za održavanje mreža, operateri u proizvodnji, prodavci, radnici u osiguranju i u bankama, mesari, vozači, ali i građevinski, elektro i mašinski inženjeri.

Oceni vest:
4
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan