ŠANSA ZA MILENIJALCE: Deset najtraženijih zanimanja koja nude dobru zaradu i mogućnost napredovanja

ŠANSA ZA MILENIJALCE: Deset najtraženijih zanimanja koja nude dobru zaradu i mogućnost napredovanja

Na tržištu rada trenutno su najpopularnija zanimanja za koja se, u većini, pre nekoliko godina nije ni znalo. Ovo je šansa za generaciju rođenu između 1985. i 2000. godine – milenijalce.

Milenijalska ili Generacija Y je trenutno najbrojnija, ali i najobrazovanija radna snaga na svetu koja je gotovo potpuno odrasla u digitalnom svetu. Oni se odlično služe društvenim medijima kojima se ne koriste samo za zabavu, nego i za obrazovanje, ali i posao. Svoje ambicije zadovoljavaju u profesijama kao što su stručnjaci za društvene mreže, eksperti za oglašavanje i analitičari baza podataka, prenosi Manager.ba.

Magazin "Career Cast" objavio je spisak najtraženijih zanimanja pripadnika ove generacije.

Ovo su najpopularnija zanimanja za milenijalce:

Stručnjak za oglašavanje

Izveštaj objavljen na veb stranici AdWeek.com pokazuje da je u poslednjih pet godina stopa zaposlenja pripadnika generacije Y u industriji oglašavanja porasla za osam odsto. Zanimljiv je i podatak da čak 44 odsto cele oglašivačke industrije čine upravo pripadnici generacije rođene između 1985. i 2000. godine. Zbog uvida iz prve ruke u generacijske trendove oni su tražena starosna grupa u ovoj industriji.

Građevinski inženjer

Sve veći naglasak na infrastrukturne projekte u sledećim godinama čini ovu profesiju jednom od najperspektivnijih profesija budućnosti.

Analitičar IT sistema

Od tehnoloških znanja koja karakterišu generaciju Y, posebnu korist mogu imati kompanije čiji se posao zasniva na provođenju analize IT sistema.

Analitičar podataka

Analitičar podataka je zanimanje koje je još uvek u povoju, međutim vrednost stručnjaka na tom području vidljiva je u vrlo visokim platama. Obzirom da je analiza podataka relativno mlada grana, ovo je ujedno i opcija za razvoj mladih profesionalaca.

Finansijski savetnik

Zbog velike potražnje na tržištu rada, kao i zbog dinamičnosti posla, posao finansijskog savetnika vrlo je privlačan mladim generacijama. Finansijski savetnik zanimanje je koje pruža znatne mogućnosti profesionalnog napredovanja, što je od izuzetne važnosti pripadnicima generacije Y.

Analitičar tržišta

Istraživači i analitičari tržišta prikupljaju podatke o tržištu i potrošačima te pomažu u korišćenju tih podataka u poslovnoj praksi i politici poduzeća. Poznavanje tržišta, potrošnje i potrošača temelj je svake tržišno-preduzetničke delatnosti. Potražnja za ovim poslom u poslednje vreme sve više raste, a visok udeo mladih u ovom zanimanju pokazuje da ovo zanimanje ima perspektivnu budućnost.

Fizioterapeut

Potražnja za novim fizioterapeutima u poslednje vreme sve više raste zbog visokog udela baby boomera (osoba rođenih izmedu 1946. i 1964. godine) koji zbog svoje dobi sve više zahtevaju fizioterapeutske usluge.

Stručnjak za društvene mreže

Generacija Y odlično vlada društvenim mrežama i upravo zbog toga kompanije imaju tendenciju zapošljavanja mladih kako bi povećali interaktivnost sa svojim klijentima ili potrošačima kroz kanale društvenih medija.

Programski inženjer

Programski inženjeri danas su jedan od najdeficitarnijih kadrova i upravo zbog toga traženi su na tržištu rada, a njihove plate često su značajno više od proseka.

Statističar

U velikom broju industrija mogućnosti za statističare sve više rastu. Veštine mladih statističara tražene su na tržištu rada pa je samim time ovo jedno od najboljih područja za generaciju rođenu između 1985. i 2000. godine, prenosi "Blic".

Oceni vest:
4
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan