SANU: Osnovno obrazovanje trajaće devet godina?

SANU: Osnovno obrazovanje trajaće devet godina?

Na tribini Srpske akademije nauka i umetnosti predloženo je da osnovna škola traje devet godina. Deci se ne bi dodavala dodatna godina školovanja, nego bi se sadašnje predškolsko računalo kao prvi razred, a osnovnoškolsko obrazovanje bilo bi podeljeno na tri ciklusa po tri razreda.

To je pravac u kojem bi mogla da se reformiše osnovna škola, o čemu je u četvrtak raspravljano na tribini Odbora za obrazovanje Srpske akademije nauka i umetnosti, pišu "Večernje novosti".

Bilo je argumenata i za i protiv uvođenja ovog modela, koji nije pomenut u nacionalnoj strategiji razvoja obrazovanja.

Dilema je bila i ko bi izgubio i ko dobio – nastavnici ili učitelji. Da li bi učitelji predavali u četiri i po razreda ili u pet razreda.

Pomenuto je da bi period od 4. razreda do 6. razreda bio kombinacija predmetne i razredne nastave.

Predsednik Nacionalnog prosvetnog saveta Aleksandar Lipkovski ocenio je da to ne bi bila mala promena, nego revolucionarna.

- Zbog uvođenja ovakvog sistema okolne države imaju niz problema. Ova promena podstiče se spolja, zbog ušteda u obrazovanju, koje nam nameću kreditori i finansijeri. Za poslednjih 20 godina do 30 godina, obrazovni sistem se dosta promenio. Mnoge stvari rađene su na brzinu, mnoge upropaštene, pa je sistem doveden u nezavidnu situaciju. Bez podrške društva nema ozbiljne reforme obrazovanja – rekao je Lipkovski, istakavši i da je neophodno uvesti i jednosmenski rad u školama.

Opširnije o ovoj temi pročitajte na portalu Mondo.rs.

Oceni vest:
1
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan