Šarčević: Još jedna proba završnog ispita za osmake, testovi odštampani i nalaze se "pod ključem"

Šarčević: Još jedna proba završnog ispita za osmake, testovi odštampani i nalaze se "pod ključem"

Većini osnovaca ocene će biti zaključene do kraja maja, kada se završava i nastava, kaže ministar prosvete Mladen Šarčević i dodaje da će mali maturanti imati još jednu probu završnog ispita te će 1. juna dva testa raditi kod kuće, a 2. juna test iz matematike u školi.

Osnovna škola, mala matura

Prva nedelja juna u školama biće rezervisana samo za osmake. Škole će biti otvorene od osam do 20 sati, a đaci će po odeljenjima dolaziti u različito vreme.

U ponedeljak, 1. juna, osmaci donose đačke knjižice, sliku i sve što treba da se registruju za malu maturu koja će biti 17,18. i 19. juna, a sa sobom će poneti dva testa – srpski (maternji) jezik i kombinovani test koji će raditi kod kuće.

Te testove će raditi samostalno kod kuće da još jednom provere sebe i tipove zadataka koji će biti na završnom ispitu. Na onlajn probi male mature zadaci su bili zatvorenog tipa – na zaokruživanje, da izaberu ponuđene odgovore. Na završnom ispitu će polovina pitanja biti otvorenog tipa –  da odgovore, dopišu – rekao je ministar za Tanjug.

Dan kasnije, 2. juna, učenici u školu vraćaju urađene testove a u učionicama, opet u različito vreme, rade probni test iz matematike. Cilj je da učenici osete atmosferu završnog ispita, kako će izgledati raspored po učionicama, šta smeju a šta ne smeju da nose sa sobom.

Ministar kaže da će sve škole pre dolaska učenika biti dezinfikovane, da je obezbeđena zaštitna oprema.

Za popravljanje ocena osmaci imaju tri dana – 3, 4, i 5. jun, a od 6. juna počinje pripremna nastava i to prvog dana onlajn na RTS planeta, a od 8. do 16. juna imaju pripremu u školi – naravno ko želi.

Mala matura polaže se 17,18. i 19. juna i to prvi dan srpski (maternji jezik), drugi dan matematika, a treći kombinovani test.

Probni testovi, testovi za malu maturu, kao i rezervni testovi već su odštampani u štampariji Zavoda za vrednovanje obrazovanja i vaspitanja. Probni test distribuiran je školskim upravama i direktori škola već su ih preuzeli. Testovi za malu maturu čuvaju se pod ključem.

Šarčević navodi da su "neozbiljni " zahtevi pojedinaca i udruženja da se mala matura ne organizuje, da bi bilo "nepravedno", da se to neće desiti jer on ne želi da krši zakon.

Srbija je, kako je rekao, napravila svoj model u obrazovanju tokom epidemije virusa korona i da je on funkcionisao "odlično".

Za učenike od petog do sedmog razreda predviđeno je da od 8. do 16. juna popravljaju ocene u školi.

Mi smo dali mogućnost da se poprave ocene. Ko će da dođe to će biti dogovor između nastavnika, učenika i roditelja – rekao je Šarčević.

Srednje škole

U srednjim školama prvi će u učionice da uđu maturanti koji će 1, 2, i 3. juna da popravljaju ocene. Od 4. do 6. juna polažu veliku maturu – grupu predmeta i odbrana rada.

Maturanti imaju dovoljno vremena do 24. juna, kada počinje upis na fakultete.

Tek kada maturanti napuste školu, niži razredi će imati priliku za popravljanje ocena, a to je druga nedelja juna, prenosi RTV.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan