Šarčević najavio različite modele nastave koji bi mogli da se sprovode od septembra

Šarčević najavio različite modele nastave koji bi mogli da se sprovode od septembra

Ministar prosvete Mladen Šarčević izjavio je da se intenzivno radi na pripremi različitih modela za nastavu od jeseni i da će stariji učenici i srednjoškolci verovatno imati po dve sedmice nastavu u školi i kod kuće, a osnovci od prvog do četvrtog ići u školu sve vreme ili tri nedelje pratiti nastavu u školi, a jednu nedelju na daljinu

Nemaju sve škole iste kapacitete i ne može se u svim školama primenjivati isti model. Mlađa deca ne mogu sama ostajati kod kuće, pa se ide na to da im se omogući da što više nastavnih sati provedu u školi – kaže Šarčević za Kurir. 

Prema njegovim rečima, u nekim školama biće moguće da se nastava organizuje tako da u potpunosti budu u školi, uz poštovanje bezbednosnih mera i ograničenja da na četiri kvadrata bude jedan učenik, a u drugim školama, koje pre svega imaju mnogo đaka i rade u dve smene, ići će se na to da tri nedelje đaci od prvog do četvrtog razreda idu u školu, a nedelju dana prate nastavu od kuće.

Šarčević dodaje i da učenici od petog do osmog razreda mogu kombinovati dve nedelje onlajn nastave, dve u školi.

Ministar navodi i da se u svakoj školi analizira broj đaka i kabineta, te se prave formule po kojima će raditi. Ujedno se, kako kaže, analizira i broj roditelja, koji će u slučaju da nema vanrednog stanja moći da se organizuju tako da barem jedan ostane kod kuće.

On dodaje da za starije razrede i srednjoškolce ne bi trebalo da bude problema.

Srednjoškolci bi u školu mogli da idu po grupama, naizmenično, na dve nedelje. Prvih 15 dana, na primer, prvi i drugi razred, potom treći i četvrti. Kada imaju nastavu na daljinu, onda imaju predavački deo, dok bi u školi imali vežbe i odgovarali – objašnjava Šarčević i dodaje da će u narednih sedam do deset dana, kada se sve izanalizira, direktori škola dobiti modele i uputstva kako da planiraju nastavu u smislu odnosa časova obrade i utvrđivanja.

On dodaje da će deca morati da nose masku u školi ukoliko to bude preporuka struke, a da će "klasični tip škole, koji je važio do epidemije korona virusa, biti moguć tek kada bude skroz bezbedno", a to će se najverovatnije desiti, kako kaže, tek kad budemo dobili vakcinu.

Oceni vest:
1
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Nele

  pre 1397 dana i 15 sati

  Sve dok je korona jedini model je onlajn nastava.Ona nije savrsena alicuva zivote svih u skoli

  Oceni komentar:
  0
  1
 • Milica36

  pre 1397 dana i 7 sati

  Sta ce biti sa decom koja idu u srednju baletsku kako ce oni dali neko i o njima razmisljaju jer to nemoze olajn .

  Oceni komentar:
  0
  0