Šarčević: Nema više produženja roka za stare studente, svi prelaze na "bolonju"

Šarčević: Nema više produženja roka za stare studente, svi prelaze na "bolonju"

Studentima koji su studije upisali po starom programu, pre uvođenja "bolonje", neće biti produžen rok za završetak studija.

Oni koji do 30. septembra ne steknu diplomu moraće da se prebace i da studije završe po "bolonji", prenosi Tanjug.

Stari studenti predali su peticiju Ministarstvu prosvete, skupštinskom Odboru za obrazovanje, premijerki i predsedniku države, da im se produži rok za završetak studija po starom programu po kom su i upisali fakultet. Peticiju je potpisalo više od 3.000 studenata.

Ministar prosvete Mladen Šarčević kaže za Tanjug da neće biti produžetka roka, jer na većini fakulteta više ne postoje tehnički uslovi za to.

 – Mislim da je ta priča gotova. Za tako nešto ne postoje ni tehnički uslovi na većini fakulteta – rekao je Šarčević.

Uvođenjem Bolonjske deklaracije 2006. godine, akademcima koji su studije upisali po starom programu dat je rok da diplomiraju do školske 2011/2012 godine. Rok za završetak studija više puta je pomeran, najpre do 2014. godinu, zatim do 2016, pa na 2018. godinu, da bi prošle godine dobili rok da do kraja septembra 2019. godine završe studije.

Procena je da trenutno u Srbiji ima oko 10.000 starih studenata, ali da nisu svi aktivni. Verica Ivanović Kuzmanović je jedna od njih i kaže da studenti upisani po starom programu traže da se poštuje Ustav i da im se omogući da studije završe po programu po kom su upisali.

Dodaje da nisu sigurni šta im se nudi kao rešenje ukoliko ne završe studije do kraja septembra i da je prelazak na "bolonju" neprihvativ za njih.

Mi smo polagali ispite koji se danas polažu na masteru. Niko nema jasan plan kako će to izgledati – naglasila je ona za Tanjug.

Za utorak, 13. avgust, zakazan je sastanak starih studenata sa predstavnicima skupštinskog Odbora za obrazovanje.

Detaljnije o ovoj temi, možete pročitati na sajtu Politika.rs.

Oceni vest:
0
2

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan