ŠARČEVIĆ: Roditelji će sami odlučivati da li će dete ići u školu ili će učiti od kuće

ŠARČEVIĆ: Roditelji će sami odlučivati da li će dete ići u školu ili će učiti od kuće

Za početak nove školske godine u uslovima epidemije korona virusa pripremljeno je "nekoliko modela realizacije nastave" i prosveta je spremna da se prilagođava epidemiološkoj situaciji, najavio je ministar prosvete Srbije Mladen Šarčević.

Šarčević je za "Blic" kazao da će škole, roditelji i đaci moći da se opredele koji im model nastave odgovara – da li će raditi od kuće ili u školi, ali da će svi đaci morati da odgovaraju u školi.

– Sugerišemo profesorima i učiteljima da daju što više ocena, kako bi na svakom koraku deca mogla da se iskažu i kako bi bilo preglednije njihovo savladavanje gradiva. Školama dajemo autonomiju da se sa roditeljima dogovore, jer u delu porodica je strah – rekao je ministar.

Dodao je da će se nastava izvoditi uz epidemiološke mere, te će đaci nositi maske, po samo jedan će biti na četiri kvadratna metra u učionici sa maksimalno 15 učenika.

Govoreći o osnovnim školama, Šarčević je kazao da će se raditi po drugačijim smenama, te će prvi i drugi razred imati četiri časa i završavaće do 11 sati, a onda dolaze učenici trećeg i četvrtog razrada i u školama ostaju do 14 časova. Posle njih, u školu dolaze učenici petog i šestog razreda i svoja četiri časa završavaju do 17 sati, a nakon njih dolaze đaci sedmog i osmog razrada i ostaju do 20 časova. 

Šarčević je rekao da svi oni imaju po četiri časa koja traju po 35 minuta i redovne odmore, a između svakog bloka nastave je oko 20 minuta za dezinfekciju pre dolaska naredne smene đaka. 

– Oni koji su bolesni ili im je neko u porodici zaražen, ostaju kod kuće i imaju onlajn nastavu. Svi, i oni koji idu u školu, imaće na ponuđenim platformama razne sadržaje, vežbe, a škola i u izboru platfore ima autonomiju – dodao je Šarčević. 

Kazao je da veće škole u većim gradovima zahtevaju više kombinacija modela nastave i da će "oko 360 škola morati da obori broj od 1.000 đaka i da rade po smenama". 

O srednjim školama Šarčević je rekao da će dualne i stručne teoretski deo držati u svojim zgradama, a praktični deo nastave po kompanijama, odnosno – dok je deo razreda na nastavi, drugi su na vežbama izvan škole. 

– Približno je oko 500 srednjih škola, a one škole sa manjim odeljenjima moći će da rade bez podela razreda. Tamo gde to nije moguće, poput pojedinih gimnazija, uglavnom će morati dve smene. To praktično znači podelu, pri kojoj u jednoj nedelji u školu idu prvi i drugi razred, a treći i četvrti su uključeni u nastavu onlajn i preko platformi sa profesorima – najavio je Šarčević. 


Izvor: "Nova ekonomija"

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • ja

  pre 1393 dana i 13 sati

  Ko je KRIVICNO odgovoran za smrt dece i nastavnika, ukoliko do toga dodje? Niko? Roditelji? Deca? (podrazumeva se da nakvarcani Sarcevic ne moze biti krivicno odgovor, jer mu je solarijum istopio savest).

  Oceni komentar:
  1
  5
 • Ne lažimo se

  pre 1392 dana i 22 sata

  Kao nacija, pokazali smo se da ne vodimo dovoljno računa o deci. Od krađe beba koje su započele u 60-tim i do danas su organizovane i nezaustvaljene, pa do neselektivne primene bilo kojih vakcina za decu koje nam neko ponudi.
  Pomenuo bih smao jendu činjenicu.
  U americi su namerno zaražavali svoju decu hepatitisom A, koji su im davali uz vakcinu protiv dečje paralize. Da ispitaju neko naučno velemajstorsko delo.
  Pa kad je otkriveno okrivljavali su meksičko voće, uvezeno za taj kraj.
  Lično, moje poverenje u srpsku vladu, kada su deca u pitanju, ravno je nuli.
  U poređenju sa skandinavskim zemljama, koje imaju hladniji, distanciran odgoj deteta,
  ali bar brinu o životu deteta, mi smo nula.
  Ovde je važniji pas, nego dete.
  Dokazalči smo to poturanjem svačijih udžbenika, pa do svega drugog.
  I na kraju ih ispratimo preko granice.

  Oceni komentar:
  0
  3