SASTANAK U "ZOOHIGIJENI": Podići na viši nivo dobrobit gradskih pasa i mačaka

SASTANAK U "ZOOHIGIJENI": Podići na viši nivo dobrobit gradskih pasa i mačaka

Na poziv direktora JKP "Zoohigijena i veterina Novi Sad" Aleksandra Bursaća, održan je prvi sastanak predstavnika Inicijative za izmenu, unapređenje i usklađivanje sa zakonom gradskih odluka i programa vezanih za problem napuštenih kućnih ljubimaca i predstavnika ovog preduzeća.

Usaglašena je neophodnost  da se zajedničkim naporom unapredi dobrobit i kontrola populacije pasa i mačaka na ulicama Novog Sada i da se obezbedi pravni okvir u kojem bi zainteresovani sugrađani i sugrađanke mogli da učestvuju. Cilj je što brže i efikasnije  konačno rešenje ovog problema, pre svega na human način i na zadovoljstvo svih građana.

Predlog Inicijative da se promene članovi Odluka koji su sporni, direktor  je ocenio pozitivno.

Predstavnike Inicijative direktor Aleksandar Bursać upoznao je sa idejom uvođenja hranitelja napuštenih životinja od pre dve godine koji je tada upućen Gradskoj upravi za komunalne poslove. Povučena je paralela sa predlogom Inicijative da se uvedu staratelji kao jedna od mera u "Program kontrole i smanjenja populacije napuštenih životinja na teritoriji Grada Novog Sada" i ocenjeno da je u ovom trenutku jednostavniji predlog Inicijative.

Dogovoreno je da se u narednom periodu intenzivnije radi na promociji važećeg "Programa" kako bi se što više građana uputilo u ovaj proces, jedini koji na human način može dovesti do konačnog rešenja, a u isto vreme podići na viši nivo dobrobit gradskih pasa i mačaka.

Na kraju sastanka zaključeno je da postoji potreba za osnivanjem Radne grupe u cilju izrade Nacrta izmena Odluka i Programa u kojoj bi, uz predstavnike i predstavnice  Inicijative i JKP “Zoohigijena i veterina Novi Sad”, učestvovali i nadležni  iz Uprave za komunalne poslove i Uprave za propise. Zajednički zahtev za osnivanje Radne grupe biće podnet u toku naredne nedelje.

Sastanku su prisustvovale predstavnice udruženja Volonterski centar Vojvodine, Udruženja za zaštitu životinja Novi Sad-SPANS, udruženja "HMM.." i predstavnik Novosadske biciklističke inicijative ispred Inicijative, kao i  Đorđe Plavšić – šef  Prihvatilišta i Aleksandar Bursać – direktor JKP “Zoohigijena i veterina Novi Sad”.

Da podsetimo, devet novosadskih organizacija je 19. januara ove godine pokrenulo Inicijativu za izmenu, unapređenje i usklađivanje sa zakonom gradskih odluka i programa vezanih za problem napuštenih životinja, o čemu opširnije možete pročitati OVDE.

Oceni vest:
4
3

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan