Savet iz Doma zdravlja: Kako da se zaštitite od prehlade i gripa

Savet iz Doma zdravlja: Kako da se zaštitite od prehlade i gripa

Uputstvo Novosađanima kako da se zaštitite od prehlade i gripa sastavila je prim. dr Tatjana Egić, specijalista opšte medicine i subspecijalista ishrane zdravih i bolesnih ljudi u Dom zdravlja “Novi Sad”.

Kako navodi, imajući u vidu da efikasan lek protiv  prehlade i gripa ne postoji, prevencija je najbolja zaštita.

 

Opšte preporuke za prevenciju prehlade i gripa:

 

1. Ojačajte imunitet – pravilna ishrana sa dovoljnim unosom svežeg voća i povrća (minimum 5 porcija dnevno), mleka i mlečnih proizvoda, namirnica bogatih složenim ugljenim hidratima i visoko vrednim proteinima, obezbediće organizmu potrebne količine proteina, vitamina, minerala i dijetnih vlakana, što je najjednostavniji je način za poboljšanje imuniteta.

2. Izbegavajte boravak u zatvorenim prostorijama gde ima mnogo ljudi

3. Što češće provetravajte zatvoren prostor u kome se nalazite

4. Izbegavajte bliski kontakt sa osobama koje imaju prehladu ili grip pogotovo prvih dana

5. Pranje ruku je najdelotvorniji način sprečavanja širenja gripa i prehlade – neophodno je često i temeljno pranje ruku u toploj vodi, posebno nakon kijanja i kašljanja,rukovanja ili dodira sa predmetima koje je upotrebljavala bolesna osoba (telefon, držač u autobusu itd),

6. Držite ruke dalje od nosa ili očiju

7. Ako vam nije pri ruci maramica, a morate da kinete, uradite to u vaš lakat umesto u vaše dlanove

8. Koristite papirne marmice, koje odmah nakon upotrebe treba bezbedno odložiti

 

Najbolja zaštita od gripa - vakcina

U celom svetu, osnovna strategija borbe protiv gripa podrazumeva upotrebu tritipne, inaktivisane ’’SPLIT’’ vakcine. Za svaku sezonu gripa, Svetska zdravstvena organizacija, preporučuje sastav vakcine, koji je jedinstven za ceo svet i zavisi od aktuelnih sojeva virusa.

Sezonska trovalentna vakcina preporučuje se:

1. Svim osobama starijim od 6 meseci sa hroničnim poremećajem kardiovaskularnog i plućnog sistema uključujući i astmu, sa metaboličkim poremećajima a naročito diabetesom, sa oboljenjima bubrega i jetre, krvnim bolestima, malignim oboljenjima i sa imunodeficijencijom uključujući i HIV

2. Svim osobama starijim od 65 godina života

3. Svim licima smeštenim u gerontološkim centrima i ustanovama socijalne zaštite, uklkjučujući i zaposlene

4. Svim osobama zaposlenim u zdravstvenim ustanovama

5. Licima zaposlenim u javnim službama

6. Primena kod trudnica se razmatra od drugog trimestra trudnoće uz konsultaciju sa izabranim ginekologom, dok se onima koje su u povećanom riziku od pratećih komplikacija usled gripa preporučuje vakcinacija bez obzira na stadijum trudnoće, uz konsultaciju sa izabranim ginekologom.

 

Imunitet nakon vakcinacije

Vreme neophodno za sticanje imuniteta je 2 do 3 nedelje nakon davanja vakcine, a trajanje postvakcinalnog imuniteta iznosi od 6 do 12 meseci. Zbog toga što vakcina ne pruža trajan imunitet, kao i zbog mutacija  virusa gripa, koji mogu da se menjaju svake godine/sezone, postoji potreba za vakcinacijom svake godine.

 

Neželjene reakcije nakon vakcine protiv gripa

Crvenilo , otok, bol na mestu aplikacije, a ređe dolazi do pojave povišene temperature, bolova u mišićima i malaksalosti. Alergije su retke.

 

Kome se ne sme dati vakcina protiv gripa?

 

1.      Osobe koje imaju temperaturu preko 38 stepeni C,

2.      Osobe koje su alergične na kokošija jaja, belančevine pilećeg porekla,

3.      Osobe sa težom reakcijom nakon dobijanja prethodne vakcine protiv gripa i

4.      Deca mlađa od 6 meseci života

 

Zašto se vakcinisati?

 

1. Vakcinišite se u cilju očuvanja sopstvenog zdravlja, ali i očuvanja zdravlja članova vaše porodicai/ili članova kolektiva, a posebno onih kod kojih je kontraindikovano davanje ove vakcine.

2. U cilju prevencije mogućih komplikacija i teških kliničkih formi obolevanja jer se kod vakcinisanih, u slučaju obolevanja razvija blaža klinička slika, a u slučaju obolevanja osoba koje su u povećanom riziku, smanjuje se rizik za nastanak težih komplikacije koje mogu imati za posledicu i smrtni ishod zbog sekundarno nastalih komplikacija, najčešće zapaljenja pluća.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan