Saveti na fejsbuku velika pomoć mladim majkama

Saveti na fejsbuku velika pomoć mladim majkama

Grupa „Mame Novosađanke“ iznikla je na Fejsbuku pre izvesnog vremena i u kratkom periodu postala pravi fenomen. Na njoj ćete naći razne savete o vaspitanju i podizanju deteta, ali i odgovore na svakojaka pitanja o tome ko je najbolji ginekolog u gradu, šta druge mame misle o kengur-nosiljkama za dete, kako očistiti rernu bez otrovnih hemikalija i prodaje li neko porodični auto po prihvatljivoj ceni.

Ali, da biste dobili odgovore na sva ta pitanja, prvo treba u grupu da vas prime. A za to, kao i za sve ostale stvari vezane za održavanje grupe i kontrolisanje validnosti informacija koje se na njoj pružaju, zadužene su mame administratorke.

Tako dolazimo do Jane Veselinović, prve i glavne administratorke ove grupe koja za sebe kaže da je pre svega mama, a onda i učiteljica slovačkog jezika. Ona je, ujedno, prva i predložila ideju za stvaranje ovakve jedne grupe.

Jana Veselinović

- Ideja za „Mame Novosađanke“ je došla od jedne iskrene ljudske potrebe za druženjem, ali i iz jednog realnog problema koji se odnosi na to da, pored dece i ostalih obaveza oko kuće, nemam vremena da se družim onoliko koliko bih volela. Pored toga, prosto mi je trebalo mesto na kom će se okupiti veliki broj meni sličnih žena, koje takođe nemaju puno vremena u životu, i koje, recimo, ne mogu da provedu tri ili četiri sata tražeći najbolju cenu nečega što im je potrebno za decu u gradu, tražeći spečificnu prodavnicu i slično – ispričala je Jana Veselinović za portal mojnovisad.com.

Njene nade su se obistinile i ovu ideju je uskoro prihvatio zaista velik broj žena, a u trenutku pisanja ovog teksta, grupu je podržalo više od 7.000 članica, uglavnom majki sa malom decom. No, budući da se na ovoj grupi raspravlja i o temama koje su ponekad vrlo intimne (pitanja o seksu), a i sasvim ozbiljne (dečji osipi, promene u ponašanju, problemi zdravstvene prirode) prirodno je da se zapitamo zašto se te majke ne obračaju stručnjacima, već „vise“ na fejsbuku? Da li je moguće da jedna virtuelna grupa mladim majkama pruža više sigurnosti, topline i informacija od profesionalnih službi i savetovališta koja su za to zadužena?

- Politika naše grupe je bila i ostala: ako sumnjaš – obrati se stručnjaku! No, budući da sam i sama članica nekoliko drugih grupa, smatram da taj fenomen nije nov - objašnjava Veselinović.

Fejsbuk omogućava i bliskost i anonimnost
Društvene mreže obezbeđuju korisnicima dovoljnu bliskost sa jedne, ali i dovoljnu anonimnost sa druge strane, i prosto smatraš da si, ukoliko već ne znaš ko se krije iza tog drugog imena i prezimena, dovoljno distanciran da te suprotno mišljenje ne dotiče, a opet dovoljno slobodan da se poveriš strancu. Moj tim i ja danonoćno radimo na tome da grupa postane i ostane prijatno i bezbedno mesto za sve nase članice. Pazimo na sve, od kontrolisanja profila mama koje u grupu ulaze, do reagovanja na problematične objave pre nego što problem nastane, kao i postavljanja određenih pravila uređivanja i ponašanja u grupi, kako bi ova grupa bila pre svega korisno i prijatno mesto za sve nase članice. Činimo sve što možemo da naše mame znaju da imaju bezbedno mesto gde mogu da pitaju šta god požele, ali da mi iz ove pozicije sigurno nismo najmerodavniji da odlučimo umesto nekoga - kaže Jana Veselinović.

Majke su te koje odlučuju o tome šta je podobno da se postavi kao pitanje u grupi, a šta nije. Ukoliko procene da veličina nekog problema prevazilazi okvire ove grupe, majke se većinski obraćaju stručnjacima, a svako iskustvo, bilo ono loše ili dobro, rade su da podele sa drugim majkama na fejsbuku. Zato na ovoj grupi možete naći i savete o tome kojim se doktorima obratiti ukoliko dete ima određen problem, ali i pročitati različita iskustva iz brojnih ordinacija u gradu. No, tu se opet vraćamo na problem da je na majkama ostavljeno da same prepoznaju merodavnu informaciju, što je slaba karika ovog sistema.

Sa druge strane, „Mame Novosađanke“ brojnim majkama pružaju sistem podrške, naročito onima koje nemaju sa kim drugim da uporede svoja iskustva.

- U ovu grupu sam ušla zato što sam kao nova mlada majka čije drugarice nisu ušle u tu fazu, htela da čujem druga mišljenja o nekim stvarima vezanim za majčinstvo, a o kojima inače ne bih imala koga da pitam. Ovako, ukoliko nisam sigurna da li je, na primer, neka krema zaista kvalitetna za moje dete, pitam na toj grupi. Pa, ako dobijem 20 odgovora koji tvrde da je krema super, onda to vrlo verovatno znači da se tu radi o zaista kvalitetnoj kremi. To je sitnica, ali ženama u situaciji poput moje, to zaista puno znači, rekla nam je Marina Carević, jedna od novijih članica ove grupe.

- Mi smo imali jedan specifičan slučaj žutice kod male bebe i svesna sam da sam slučajno poslušala tuđa mišljenja, umesto onoga što je rekla doktorica, ne bih rešila problem - nastavlja ova majka. – Ali, to su ozbiljne stvari. Za sve ostalo rado pogledam šta su pisale druge mame u grupi.

Upravo je to podstaklo administratorke grupe da „Mame Novosađanke“ preraste u udruženje. Jedan od razloga za tu odliku svakako je činjenica da će ogromnom broju članica tako moći da pruže adekvatniju podršku, da apliciraju za razne projekte, organizuju profesionalnije edukativne radionice i slično.

- Osnivanjem udruženja smo prosto želele da ovo naše druženje i informisanje podignemo na jedan viši nivo. Želimo da budemo još korisnije za mame u našem gradu. Da li će organizovanje naših događaja biti na višem nivou? Tome svakako težimo. Da li ćemo tražiti stručnjake koji mogu najbolje da nam pomognu oko konkretnih problema? Naravno. Zvaničan sajt je u izradi, i za njega imamo velike i komplikovane planove.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan