Saveti psihologa: Kako razgovarati s decom koja su proživela traumu

Saveti psihologa: Kako razgovarati s decom koja su proživela traumu

Psiholog Radmila Vulić Bojović je nakon današnjeg tragičnog događaja za portal N1 ispričala na koji način roditelji treba da se postave prema deci koja su preživela traumu.

Radmila Vulić Bojović rekla je da su najugroženija deca iz razreda u kojem se ova ogromna nesreća dogodila. Ona je za portal N1 objasnila na koji način roditelji treba da se postave u odnosu s decom nakon suočavanja sa najtežim situacijama.

Čini mi se kao da ćemo meriti vreme od i do 3. maja  2023. godine. Ovo je jedan ozbiljan incident, ozbiljna trauma za svakoga ko je i na direktan i na indirektan način uključen, a to znači za celo društvo. Činjenica da jedna maloletna osoba može da ugrozi živote ovolikog broja ljudi je zaista nešto nezamislivo istakla je Bojović.

Ona je rekla i da su trenutno najugorženija deca koja su bila u blizini i da je sam susret sa smrću nešto što će biti trauma na duge staze.

Roditelj u ovoj situaciji treba da pruži utehu, da ne insistira toliko na pričanju. Detetu sada treba sigurnost i stabilnost jer se danas suočilo sa ekstremnom nesigurnošću i sa životnom ugroženošću. Ne toliko mnogo priče, samo da budu prisutni, da budu tu za decu za njihove potrebe, da prate dete – kazala je ona uz objašnjenje da ima dece kojima je potrebna tišina, bez veće interakcije i da je dovoljno samo fizičko prisustvo nekog drugoga.

Pratite svoju decu, čujte šta oni imaju da vam kažu pa ćete vi sami kao roditelj imati prirodni instinkt  kako da im priđete na što bolji način – rekla je psihološkinja objasnila na koji način ovaj događaj može da ima uticaj na njihov međusobni odnos.

To je jako teško u ovom trenutku predvideti. Ovo je toliko jedan vanredni događaj da mi nemamo slične u iskustvu. Mi ćemo se sada prvi put suočiti sa tim kako se ovako jedna kolektivna trauma prenosi i među decom i mladima, ali i među odraslima. Ono što je sasvim izvesno je da treba biti sa decom što jasniji, što otvoreniji, reći istinu. Mi ne znamo zašto se ovakve stvari dešavaju, znamo da se dešavaju i znamo da svakako nisu deo normalnog procesa, to ne može da uradi neko ko je u dobrom psiho-fizičkom stanju – zaključila je Radmila Vulić Bojović.

Psiholog Marina Nedejin rekla da je važno da deca u ovoj situaciji ispolje svoje emocije, ko i koliko može i želi, i da se usmere u pravcu kakov takvog smirenja.

Nedejin je dodala da su za takve situacije nastavnici i stručni saradnici obučeni i da se to zove prva psihološka pomoć.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Mile

  pre 386 dana i 9 sati

  Netreba razgovarati nego delovati:
  odvesti ih u najblizu streljanu i obuciti da rukuju oruzjem da bi se zastitili od ovakvih osoba, institucija, i ovakvog sistema , njegovih kreatora i pristalica kojih ima oko milion u Srbiji.

  Oceni komentar:
  1
  2