Saveti za bezbedno plaćanje karticama

Saveti za bezbedno plaćanje karticama

Prilikom unosa kartica u lažni čitač, ona obično ulazi do kraja, što nije slučaj kod regularnih aparata. Takođe, prilikom očitavanja podataka na lažnom uređaju, obrada podataka je mnogo sporija i samim tim duže traje.

Kriminalci koji se bave zloupotrebom bankarskih platnih kartica konstatno unapređuju svoju tehnologiju te sada za to koriste čitače kartica koji su identični onima koji su upotrebljavaju u prodavnicama, ugostiteljskim objektima, prenosi "Telegraf".

Uređaj koji kriminalci koriste izgledom je isti kao validna mašina proizvođača INGENICO koja se koristi u svakoj zemlji. Međutim, aparat koji služi za zloupotrebe je malo veći odnosno i širi i duži. Na njemu je obično nalepljena i lažna tastatura. 

Prilikom unosa kartica u nju, kartica obično ulazi do kraja što nije slučaj kod regularnih aparata u koje ulazi do pola. Takođe, prilikom očitavanja podataka na lažnom uređaju, obrada podataka je mnogo sporija i samim tim duže traje, prenosi "Telegraf".

Sve ovo mogu biti znaci da je uređaj u kojem je vaša kartica zapravo lažan i da možete biti pokradeni. Tom prilikom se i kloniraju kartice kupaca, pa se mogu koristiti za dalje zloupotrebe.

Inače, svoj novac možete zaštiti tako što ćete aktivirati sms poruke koje će vam stizati svaki put kada se sa vašeg računa skida novac. Ograničite koliko novca možete da podignete sa bankomata u toku dana. Ako ste izgubili karticu, idite u banku i blokirajte je.

Prilikom plaćanja karticom obavezno pratite operaciju. Neka vam sumnjivo bude i ako na jednoj kasi postoje dva čitača kartica jer, jedan može biti za zloupotrebe, prenosi "Telegraf".

Proverite i račun nakon plaćanja karticom. Polje koje treba da sadrži ukupnu kupovinu nikada ne sme biti prazno.

Oceni vest:
0
1

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan