Saveti za bezbednu vožnju po snegu i ledu

Saveti za bezbednu vožnju po snegu i ledu

Za vožnju u zimskim uslovima uvek je potrebno mnogo više opreza, koncentracije, ali i posebne veštine i znanja. Po prognozi, sneg će i danas neumorno padati u celoj Srbiji, zbog čega je saobraćaj otežan u svim gradovima.

Pored posedovanja zimske opreme koja je obavezna, svi vozači koji se odluče da prihvate izazov vožnje po neočišćenim ulicama, trebalo bi da raspolažu i određenim znanjem.

Takođe, nije na odmet znati i da so, koja se najčešće koristi u borbi protiv snega i mraza na ulicama, nema efekta na temperaturama ispod -7, zbog čega je potreban dodatni oprez.

Kako su naveli u AMSS, saobraćaj se u gotovo celoj Srbiji odvija usporeno, a treba računati da snega ima i na autoputevima, kao i putevima prvog prioriteta.

Iz tog razloga donosimo vam uputstvo kojeg bi trebalo da se pridržavate tokom vožnje u zimskim uslovima.

Čišćenje kola

Za početak, dobro očistite automobil i to ne samo stakla, već i krov. Tokom vožnje taj sneg sa krova može da sklizne što dovodi do smanjena vidljivosti, a to može da se desi baš u nekom ključnom momentu. Zato, ne budite lenji, krenite ranije i dobro očistite automobil.

Sneg i led sa stakla može se otkloniti pomoću grejača ili odgovarajućim metlicama, ali nikako vrelom vodom. Međutim, događa se da vozač ne može ni da uđe u automobil pošto se brave na niskim temperaturama zalede. Najefikasnijima u takvim situacijama su se pokazala sredstva koje proizvođači automobila prave upravo za određeni model ili univerzalna tečnost koja se prodaje u prodavnicama auto-delova i košta nekoliko stotina dinara.

Podrazumeva se da ste još odavno nabavili i zimske gume.

Kako na uzbrdo, a kako nizbrdo

Podrazumeva se da vozači, pogotovo početnici, ne bi trebalo da koriste u zimskim uslovima veći stepen prenosa od treće brzine. Takođe, postoje specifičnosti vožnje po klizavom, kako na uzbrdici tako i na nizbrdici.

Neke od caka vožnje na uzbrdici jestu da se koristi brzina za jedan stepen viša od one kojom se vozi po suvom tlu i da ne treba zaustavljati automobil. Naravno, ukoliko se to mora učiniti zbog raskrsnice ili semafora, preporučuje se lagano kretanje uz dodirivanje papučice za gas.

Na nizbrdici nikako ne treba juriti, već kočiti lagano, takozvanim seckanjem, odnosno nežnim spušatanjem i podizanjem stopala s kočnice. Za razliku od vožnje uzbrdo, nizbrdo se uvek vozi u nižem stepenu prenosa nego po suvom vremenu.

Bez naglih reakcija

U toku vožnje ne radite ništa ishitreno. Sve reakcije treba da budu lagane i planirane. Izbegavajte visoke obrtaje, vozite u višem stepenu prenosa nego inače, pogotovu na startu, da bi se izbeglo proklizavanje. Duplirajte rastojanje od vozila ispred, jer samo tako auto može da se zaustavi na vreme bez kočenja po snegu.

Kočenje

Da bi kočenje bilo bezbedno morate da procenite razdaljinu koja vam je za to potrebna. Koči se motorom u kombinaciji sa blagim pritiskanjem pedale nožne kočnice.

Koči se postepeno da bi se izbegla blokada točkova. Ako točkovi blokiraju, vozilo proklizava i gubi kontrolu. Tada treba otpustiti kočnicu, zatim postepeno zakočiti, a istovremeno kočiti motorom (preći u manji stepen prenosa, odnosno prebaciti menjač u nižu brzinu).

Kada se vozi nizbrdo koristi se niži stepen prenosa nego kada se vozi po suvom vremenu. Tako se smanjuje rizik od blokade točkova.

Ako vozilo ima ABS to će pomoći da se izbegne blokada točkova, ali neće uticati na prijanjanje i sposobnost kočenja. Jedini način da se povećaju zimske performanse na vozilu jeste da koristite zimske gume prilagođene uslovima na putu.

Zašto je važno kretati iz druge brzine

Da bi se sprečilo proklizavanje treba krenuti lagano i postepeno ubrzavati. Ako točkovi proklizaju, ili se auto zaglavi u snegu, treba krenuti iz druge brzine jer se tako smanjuje sila koja deluje na točkove i povećava pogonska snaga. Ako auto ima automatski menjač, treba uključite Winter režim.

Skretanje

Pre nego što se uđe u krivinu treba usporiti kako bi se očuvala stabilnost vozila. Potrebno je okretati volan lagano, ali ako se oseti da je prednji deo vozila neupravljiv odmah treba skloniti nogu sa papučice gasa, usporiti i blago kočiti ako je potrebno. Ako se zadnji deo vozila zanese, tada se lagano dodaje gas da bi se auto vratio na pravac. U krivinama preporučljivo je voziti sporo ujednačenom brzinom da bi se izbeglo zanošenje vozila.

Prednja vuča

Vozila sa prednjom vučom imaju izvesnu prednost u odnosu na ona koja imaju zadnju, posebno ako su na sva četiri točka zimske gume.

Prednost je u tome što je oko 60 odsto težine vozila raspoređeno na prednje točkove što olakšava pokretanje iz mesta. Iako to pomaže kada se auto pokreće, to međutim ne pomaže prilikom zaustavljanja vozila.

S druge strane, raspodela mase kod vozila sa prednjom vučom negativno utiče na upravljanje i vožnju u krivinama. Ipak, sa zimskim gumama na svim točkovima vožnja će biti udobnija a kočenje, skretanje i držanje na putu biće znatno bolji.

Oceni vest:
0
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan