SAVETI ZA UŠTEDU: Kako obući dete za samo 500 dinara (FOTO)

SAVETI ZA UŠTEDU: Kako obući dete za samo 500 dinara (FOTO)

Prodavnice polovne garderobe, kineski tržni centri, novosadske pijace, kao i kupovina preko interneta pravo su mesto za sve one koji žele da obuku svoje dete, a da pritom izdvoje samo jednu novčanicu s likom Jovana Cvijića. Ponuda je raznovrsna, kao i konkurencija koja utiče i na visinu cene garderobe.

Nakon plaćenih računa i kupovine hrane, prosečnoj četvoročlanoj porodici malo novca ostane za kupovinu odeće i obuće, te se roditelji snalaze kako znaju i umeju. Ipak, ono što ohrabruje buduće mame i tate ili one koji su to tek postali jesu povoljne cene u prodavnicama polovne garderobe, ali i česte akcije tokom kojih kese mogu napuniti i za 350 dinara.


Tokom akcija u okviru kojih su niže cene, pantalone, majice ili neki drugi komad košta i po 50 dinara.

- Imamo blizance od tri godine i treće dete na putu. Nismo nasledili garderobu od starije dece, jer ih nemamo. Nemam ništa protiv da kupim polovnu odeću, jer deca brzo rastu i nemaju mogućnosti da je opet nose. Upravo zbog toga smo odlučili da kupujemo u prodavnici polovne robe. Trebaju nam farmerice i džemperi. Uzećemo po dva para i nećemo potrošiti ni 1.000 dinara. Da kupujemo u buticima cene bi bile tri puta veće, a nismo u mogućnosti toliko da izdvojimo – kaže naša sugrađanka Teodora Berić.


Ponosno ističe da će treće dete naslediti svu garderobu od blizanaca, tako da će porodični budžet biti rasterećen i neće biti potrebe za takvom vrstom trošenja.

- Sve smo sačuvali jer smo planirali proširenje porodice. Mislim da se većina roditelja tako snalazi. Nije to ništa čudno, i ja sam nasledila sve od moje sestre kada smo bile male – kaže Berić.


U takozvanim prodavnicama polovne robe u Novom Sadu u ponudi su razne vrste odeće i obuće po različitim cenama, koja je uslovljena klasom garderobe. Ipak, cene komada ne prelaze 500 dinara. Kolika je potražnja za jeftinom odećom, govori i podatak da je u Novom Sadu otvorena prodavnica polovne dečje garderobe "Dečje krpice" u Kraljevića Marka 5. U ponudi je sve za decu različitog uzrasta, a za 500 dinara moguće je kupiti: džemper i panatalone, ili suknju, a reč je o brendiranoj polovnoj robi.


Vlasnica prodavnice Hana Dunđerov kaže da posla ima, te da su mušterije kako roditelji tako i oni koji žele da obraduju svoje male rođake ali i prijatelje.

- Roditelji kupuju ono što im se dopadne ili ono što im je potrebno. Sva gaderoba je očuvana i dobrog je kvaliteta. Kada su nam akcije, moguće je napuniti kesu i za manje od 500 dinara, jer komad odeće bude i po 50 dinara – kaže Dunđerov.U "Dečjim krpicama" tokom akcija sniženja džemperi su 200 dinara. Nove majice je moguće kupiti za 300, a nove rukavice i kapice za 250. Majice, helanke trenerke, pantalone u ponudi su za samo 200 dinara, a tokom akcija za 500 u ponudi su i zimske jakne. Nov dečji donji veš košta od 100 do 250 dinara.

- Robu nudimo i putem interneta, za one roditelje koji nisu u mogućnosti da dođu lično u prodavnicu i to putem naše Fejsbuk stranice  kaže Dunđerov.


Novosadske pijace takođe ne zaostaju u ponudi dečje odeće. Moguće je na tim destinacijama obući manje dete za 500 dinara, jer je garderoba nešto skuplja u odnosu na prodavnice polovne robe. Na Kvantašu je moguće kupiti četiri para čarapa za 200 dinara, kao i dečju majicu.

Ponuda je veća na Najlon pijaci, gde tradicionalno već godinama odlaze Novosađani kako bi "obnovili orman".

- Ranijih godina mi se čini da su cene na Najlon pijaci bile povoljnije. Sada su vikendom ogromne gužve, pa su i prodavci digli cene, ali za 500 dinara možete kupiti pantalone i majicu. Međutim, morate biti uporni i strpljivi, jer garderoba u većini sučajeva nije lepo sortirana i velike su gužve – kaže Ivana Perić koja godinama pazari na Najlon pijaci i napominje da je moguće cenkanje koje toplo preporučuje, pogotovo ako  kupujete više komada garderobe.

Na Najlon pijaci je moguće naći robu po ceni od 50 pa do nekoliko stotina dinara.Nešto skuplje su ostale novosadske pijace, ali je moguće kupiti komplet trenericu za dete do dve godine. Do 500 dinara je moguće kupiti benkice, donji veš, kao i kapu i šal, te  majice i helanke.

Pored svega nabrojanog, roditelji često kupuju polovnu garderobu putem interneta. Ovakav vid trgovine je u ekspanziji nekoliko godina i to ne samo za kupovinu dečje odeće, već uopšte. U ponudi je bukvalno sve, od papuča do bundi koje koštaju nekoliko hiljada evra.

Dok s jedne strane ima roditelja koji nude garderobu svoje dece koja više ne mogu da je nose u ponudi su i paketi koji čine do 15 komada odeće i koštaju do 2.500 dinara.

Reč je o garderobi namenjenoj za decu do dve godine starosti.


Na "Kupindu" i "Limundu", moguće je takođe obući dete za 500 dinara. Ovde su u ponudi obuća i garderoba, a cene su od 90 do nekoliko stotina dinara.

 - Kada su mi deca porasla, nisam znala šta da radim sa dečjom odećom. Prebacivala sam je s jednog mesta na drugo, te kada sam videla da moje drugarice sve rasprodaju na internetu i ja sam učinila isto, pa sam taj novac uložila deci za knjige. S druge strane novim roditeljima je svakako lakše da izdvoje nekoliko hiljada dinara manje za dečju odeću, što dosta rastereti kućni budžet – kaže Tamara Popadić iz Novog Sada.

Na "Limundu" je moguće pazariti dečje zimske dobro očuvane čizme za 500 dinara, a papučice za kuću ili vrtić za neverovatnih 90 dinara. Oni koji putem interneta kupuju, dobro znaju da je svaki artikl fotografisan, te da kupac može da pogleda robu pre nego što je pazari. Ista je situacija i na drugim internet stranicama koje prodaju polovnu dečju robu. Tu su dečje patike za 200 dinara, kao i cipele za dečake. Farmerice za devojčice koštaju od 200 dinara pa na više, markirane majice sa dugim rukavima nisu skuplje od 200 dinara. Četiri duksa je moguće kupiti za 400 dinara, a za onih 100 što preostane dečje pantalone.Istovremeno, ono što iskusni roditelji savetuju svima koji kupuju polovnu dečju garderobu, jeste da se naoružaju strpljenjem i da budu oprezni, a da je ušteda zagarantovana, jer su cene odevnih predmeta za klince i klinceze u specijalizovanim prodavnicama barem duplo skuplje.


Tekst:
Slađana Aničić
Foto: Aleksandar Jovanović, Pixabay.com

Oceni vest:
11
0

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)

Ovaj članak još uvek nije komentarisan