Savez učitelja Srbije tražiće da i mlađi osnovci pređu na onlajn nastavu

Savez učitelja Srbije tražiće da i mlađi osnovci pređu na onlajn nastavu

Pored srednjoškolaca, od ponedeljka na onlajn nastavu prelaze i učenici od petog do osmog razreda osnovne škole, dok će đaci od prvog do četvrtog razreda kao i do sada imati časove u školi.

Kako saznaje "Danas", Savez učitelja Srbije tražiće od Ministarstva prosvete i Kriznog štaba da i đaci od prvog do četvrtog razreda osnovne škole od iduće nedelje pređu na nastavu na daljinu, jer je i među učiteljima veliki broj obolelih od Kovida-19, a zamene je sve teže naći.

Ipak, mišljenja učitelja o kompletnom prelasku na onlajn nastavu su podeljena, što potvrđuju i u strukovnom udruženju. Dok jedni negoduju što su učitelji "zaboravljeni" i sada i krajem novembra, kada su sem njih svi ostali bili na onlajn nastavi, drugi smatraju da su zbog specifičnosti rada sa decom mlađeg školskog uzrasta, časovi u učionici nezamenjivi. U istoj situaciji su i nastavnici stranog jezika, koji predaju i u mlađim i u starijim razredima osmoletke, pa je nekima organizacija nastave izuzetno komplikovana.

Nezavisni sindikat prosvetnih radnika Vojvodine (NSPRV) zatražio je juče od Vlade i Kriznog štaba odgovor da li je odluka da nastavi u školama prisustvuju samo učenici nižih razreda i deca predškolskog uzrasta doneta na inicijativu političkog ili medicinskog dela Kriznog štaba. NSPRV pita i da li, u zavisnosti od uzrasta, postoji razlika među populacijom koja je prenosnik bolesti i da li su, ako te razlike nema, ovakvom odlukom zaposleni, deca i njihovi roditelji ostavljeni na vetrometini, piše "Danas".

Kako će izgledati onlajn nastava

Ministarstvo prosvete je ostavilo slobodu školama da same odluče o tome kako će organizovati nastavu na daljinu, a to se odnosi i na dužinu školskog časa. U dopisu koji je juče upućen direktorima osnovnih škola piše da časovi redovne nastave traju po 45 minuta, ali da mogu i kraće, o čemu odlučuje škola, uvažavajući okolnosti i uzrast učenika.

Što se tiče ocenjivanja, isto pravilo važi kao i za srednjoškolce – u predstojećoj nedelji neće biti fizičkih dolazaka učenika i nastavnika u školu radi ocenjivanja. Nastavnik je autonoman u planiraju ocenjivanja, pa sam odlučuje da li se pismeni zadaci, planirani u narednom periodu, mogu realizovati putem nastave na daljinu. Ministarstvo podseća nastavnike da koriste formativno ocenjivanje pri vrednovanju aktivnosti učenika, učešća u diskusiji, pisanju eseja i izradi domaćih zadataka, radu na projektima… Nadležni sugerišu nastavnicima da "kod svih metoda ocenjivanja treba insistirati na bitnim sadržajima i aktivnostima, to jest na onima koji su ključni za ostvarivanje ishoda".

Muzičke i baletske škole mogu u izuzetnom slučaju, kada je to neophodno, da omoguće đacima koji nemaju kod kuće instrument da vežbaju u školi, odnosno da imaju konsultativnu nastavu igračkih predmeta.

Škole za učenike sa smetnjama u razvoju odluku o tome kako će raditi moraju da donesu uz konsultacije sa savetom roditelja i uz obaveznu procenu epidemiološke situacije koju treba da uradi institut za javno zdravlje. Produženi boravak u ovim školama će i dalje raditi, objavilo je Ministarstvo prosvete.

Oceni vest:
6
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Vasa Ladacki

  pre 1166 dana i 17 sati

  Kad nas za par godina pocnu leciti ovi "online" doktori...

  Oceni komentar:
  0
  4