SAZNAJEMO: Lafarge BFC ispušta(o) zagađujuće materije preko 200 odsto od dozvoljenog

SAZNAJEMO: Lafarge BFC ispušta(o) zagađujuće materije preko 200 odsto od dozvoljenog

Pokrajinska inspekcija za zaštitu životne sredine u vanrednoj, terenskoj kontroli fabrike Lafarge BFC d.o.o. postupajući po odredbama Zakona o zaštiti vazduha i podzakonskih akata koji uređuju oblast zaštite vazduha, Zakona o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine i uslovima utvrđenim u integrisanoj dozvoli utvrdila je nezakonitosti i nepravilnosti u postupanju nadziranog subjekta, saznaje portal mojnovisad.com.

Inspektori su nadzor obavili 21.11.2019. godine i utvrdili čitav niz ispuštanja u kontinuitetu zagađujućih materija u vazduh čije su vrednosti prelazile i do 200 odsto propisane granične vrednosti emisije za određene zagađujuće materije.

Inspekcijski izveštaj prenosimo u celosti.

Lafarge BFC d.o.o. je po izveštaju o izvršenom drugom pojedinačnom merenju emisije za 2018. godinu (br. izveštaja 344/17-12 dana 20.11.2018. godine), ispuštao zagađujuće materije u vazduh, i to organske materije izražene kao ukupni ugljenik - TOS i hlorovodonika iz emitera rotacione peći, i hlorovodonika iz emitera pripreme sirovine, u koncentracijama iznad dozvoljenih graničnih vrednosti emisija. Time je nadzirani subjekat Lafarge BFC d.o.o. postupao suprotno uslovima u integrisanoj dozvoli (br. 501-316/2010 od dana 27.12.2012. godine).  

Lafarge BFC d.o.o. je po izveštaju o izvršenom prvom pojedinačnom merenju emisije za 2019.godinu (br. izveštaja 29/19-17 dana 16.05.2019. godine), ispuštao zagađujuće materije u vazduh, i to organske materije izražene kao ukupni ugljenik - TOS iz emitera rotacione peći u koncentracijama iznad dozvoljenih graničnih vrednosti emisija, odnosno nadzirani subjekat Lafarge BFC d.o.o je postupao suprotno uslovima u integrisanoj dozvoli (br. 501-316/2010 od dana 27.12.2012. godine).

Lafarge BFC d.o.o.
je na emiteru rotacione peći (rezultati merenja polučasovnih srednjih vrednosti u periodu 31.08.2019. do 21.11.2019. godine) u septembru 2019. godine ispuštao zagađujuće materije hlorovodonik (HCI) u vazduh iznad dozvoljenih graničnih vrednosti emisija. Ukupno 62 puta je srednja polučasovna vrednost prelazila 200% propisane granične vrednosti emisije za ovu zagađujuću materiju. U oktobru 2019. godine na emiteru pripreme sirovine i emiteru rotacione peći ispuštao je zagađujuće materije u vazduh - praškaste materije, sumpordioksid (ЅO2), fluorovodonik (HF), hlorovodonik (HCI), amonijak (NH3) i azotne okside (NOx) iznad dozvoljenih graničnih vrednosti emisija. Ukupno je 847 puta srednja polučasovna vrednost prelazila 200% granične vrednosti emisije. U novembru 2019. godine (do 21.11.2019. godine) na emiteru pripreme sirovine i emiteru rotacione peći, ispuštao je zagađujuće materije — praškaste materije, sumpordioksid (ЅO2), hlorovodonik (HCI) i amonijak (NH3) u vazduh iznad dozvoljenih graničnih vrednosti emisija. Ukupno 316 puta je srednja polučasovna vrednost prelazila 200% granične vrednosti emisije za ove zagađujuće materije čime je nadzirani subjekat Lafarge BFC d.o.o. postupao suprotno uslovima u integrisanoj dozvoli (br 140-501-963/2018 od 25.07.2019. godine).


Iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine su nas obavestili da će postupajući inspektor doneti rešenje kojim će naložiti mere za otklanjanje uočenih nezakonitosti, radi ispunjavanja propisanih obaveza u skladu sa Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivanja životne sredine i Zakona o zaštiti vazduha.

Takođe, biće podneta prijava nadležnom sudu u skladu sa zakonom.

Udruženje građana “Spasimo Beočin” više puta je upozoravalo javnost na loš kvalitet vazduha u ovoj opštini, uz tvrdnje da Lafarge BFC d.o.o. ne poseduje filtere potrebne za delatnost spaljivanja opasnog otpada, ističući  da kroz postojeće filtere u fabrici ne mogu da se uklone PCDD/PCDF odnosno dioksini i furani čija je kancerogenost potvrđena na nivou nekoliko mikrograma i da pritom ulaze u lanac ishrane i talože se u svim živim bićima. Kako tvrde u Udruženju, Slovenija, Hrvatska, pa i opština Kosjerić su zabranili upotrebu alternativnih goriva u proizvodnji cementa zbog velike opasnosti po životnu sredinu.


U Lafarge BFC d.o.o. nismo dobili nikakve odgovore. Svi iz kompanije su nas upućivali na Snežanu Petrović, menadžera za komunikacije, ali na telefon se niko nije javljao, niti su mejlom stigle bilo kakve povratne informacije.

Shodno Zakonu o upravljanju otpadom i Zakonu o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađivača životne sredine Lafarge BFC d.o.o. poseduje dozvole o skladištenju i termičkom tretmanu komunalnog, industrijskog i mehaničkog otpada i otpadnih guma i ulja. Koinseneracija otpadnih guma može biti do 30% ukupne potrošnje energije, otpadnog ulja do 12%, komunalnog otpada do 16 odsto na glavnom gorioniku i 30% na kalcinatorskoj komori. Nismo saznali da li se procenti poštuju, ali podaci za 2018. godinu pokazuju da je u Lafarge BFC d.o.o. ukupno spaljeno 10.974 tona otpadnih guma, 5.131 tona otpadnih ulja i uljnih muljeva i 24.912 tone komunalno-industrijskog otpada. Međutim, sudeći po informacijama iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine u pomenutoj cementari dosta emisija štetnih materija prelazi dozvoljenu granicu (slika). Naime, u ovom sekretarijatu su nam poručili:

─ U skladu sa pozitivnom zakonskom regulativom Lafarge BFC d.o.o. je u obavezi da svoje emisije na emiteru pripreme sirovine i rotacione peći svede na granične vrednosti u mg/Nm³ i to:  azotni oksidi izraženi kao NO₂ ≤800, sumporni oksidi izraženi kao SO₂ ≤400, praškaste materije ≤20, TOS ≤100, HCl ≤10, HF ≤1, benzen ≤5, Cd+Tl ≤0,05, Hg ≤0,05, Sb+As+Pb+Cr+Co+Cu+Mn+Ni+V ≤0,5 i dioksini i furani ≤0,1. Na emiteru mlina uglja, emisije moraju da se svedu: azotni oksidi izraženi kao NO₂ ≤800, sumporni oksidi izraženi kao SO₂ ≤400, praškaste materije ≤20 i benzen ≤5. Na svim ostalim emiterima emisije moraju da se svedu na: praškaste materije na emiterima silosa ≤10, praškaste materije na emiterima hladnjaka, separatorima, mlinovima ≤20, ugljen monoksid na kotlovima ≤100 i oksidi azota na kotlovima ≤150 – rekli su nam u sekretarijatu.

Prema informacijama do kojih smo došli, u fabrici cementa Lafarge postoji 40 izvora emisija odnosno dimnjaka (emitera) od kojih je 27 opremljeno za smanjenje emisija. Uticaji spaljivanja otpada kao alternativnog goriva se prate na emiterima kao što su pripremne sirovine, rotacione peći i mlin uglja. Oni su opremljeni vrećastim i elektrostatičnim filterima. Fabrika je u obavezi da na pripremi sirovine i rotacionim pećima kontinualno meri oksid azota, sumpor i praškaste materije. Takođe, u obavezi su da dva puta godišnje preko akreditovanih institucija obave merenja praškastih neorganaskih materija TOS, HCl, HF, Cd+Tl, HG, Sb+As+Pb+Cr+Co+Cu+Mn+Ni+V, benzena i dioksina i furana. Nije nam poznato da li se to i dešava kao i šta pokazuju merenja.

Kad je reč o mernim stanicama, iz Udruženja građana “Spasimo Beočin” tvrde da od postojeće dve, ona u krugu fabrike ne radi već godinama. Druga koja se nalazila u centru Beočina, izmeštena je u dvorište osnovne škole, ali za nju kažu da nije relevantna jer se nalazi veoma blizu visoke zgrade i okružena je krošnjama drveća. Iz Pokrajinskog sekretarijata su nas uputili na Agenciju za zaštitu životne sredine Republike Srbije (SEPA) koja je zadužena za monitoring kvaliteta vazduha. Kako kažu, prema njima dostupnim informacijama u Beočinu postoje dve stanice i obe su u vlasništvu SEPA.

Međutim, na sajtu Agencije, evidentirana je samo jedna stanica i vodi se pod nazivom Beočin centar (slika). Tu možete pratiti merenja i za svoj grad ako je na spisku među 44 merne stanice. Novi Sad ima tri. Na Limanu, u Rumenačkoj ulici i Šangaju.

Oceni vest:
11
5

* Sva polja su obavezna (Preostalo 500 karaktera)

Pošalji fotografiju uz komentar (do 2MB)
 • Pera

  pre 1619 dana i 22 sata

  Strašno je što nas institucije ne štite. Ko zna koliko ovo već traje, da se nije digla prašina oko zagađenja pitanje je da li bi i ovo saznali. A posle se kao čude koliko ljudi umire od raka i drugih bolesti

  Oceni komentar:
  3
  28
 • Djura

  pre 1619 dana i 21 sat

  Ozbilje drzave vide svoje gradjane izmedju ostalog i kao resurse (mozda zvuci surovo, ali je tako). Samo nasa drzava dozvoljava da na ovaj nacin (trovanjem svojih gradjana) ostane bez tog najvaznijeg resursa - ljudi. Meni je to dovoljno da uvidim da ovde nema apsolutno nikakve perspektive. Ovo je lesinarska vlast koja ce da drpa dokle god ima i tu je pocetak i kraj njihove vizije buducnosti.

  Oceni komentar:
  0
  36
 • Milan

  pre 1619 dana i 19 sati

  Javna je tajna da mi uvozimo otpad iz nemacke i spaljujemo ga u termo elektranama i toplanama. A posle nam kriv euro 3.

  Oceni komentar:
  0
  25
 • (no)vinari

  pre 1618 dana i 20 sati

  Dragi novinari, istražite temu zašto je pomenuta fabrika odlučila da pređe sa proizvodnog pogona koji je koristio gas kao energent (čista tehnologija) na staru tehnologiju koja koristi ugalj. Pomenuto se dogodilo nakon što je fabrika promenila vlasnika i doživela "investicije". U vezi sa tim, raspitajte se i šta se dešava sa suvom materijom nakon sagorevanja uglja. Pitajte neke stručnjake. Da li se možda spaljuju i gume .... a takođe i odakle ugalj, odakle stiže ... novinarska pitanja ...

  Oceni komentar:
  0
  12
 • Đorđe

  pre 1617 dana i 19 sati

  SMRDIGRAD OD LAŽI I PROSTAKLUKA KULTURNOG,DUHOVNOG,INTELEKTUALNOG,MORALNOG...

  Oceni komentar:
  0
  3
 • Nemanja M.

  pre 1612 dana i 8 sati

  Još jedna igra i skretanje pažnje sa dnevnih političkih zbivanja. Ova fabrika proizvodi i stvara i to ne treba zaboraviti! Svi vi koji drzite sada slovo o zagadjenju cementare, prvi svugde i na svakom koraku zagadjujete okolinu a da toga niste svesni.. kese,auto,plastika i drugi otpad koji sejete svaki dan isti je doprinos zagadjenju..

  Oceni komentar:
  3
  3